03 juli 2015

Hoe zal het gaan met Griekenland

De beroemde, inmiddels wat vergane vogelhut
De hoteleigenaar gaf desgevraagd aan dat we ergens tussen 12.30 en 14.00 de kamer vrij moesten maken; hij moest 20 kamers in gereedheid doen maken voor nieuwe gasten en het hotel is vol. Hem ten dienste willen zijnd heb ik mijn dagprogramma daarop aangepast en heb alleen het oversteekje bezocht en weer uitgebreid met de kijker bewonderd. Nu stond er een reiger en even verderop weer een zwarte ooievaar. Het is grappig te zien hoe deze twee soorten viseters er verschillende vangmethoden op na houden. Terwijl de ooievaar actief jaagt en achter de vis aan gaat, daar wacht de reiger geduldig, met ingetrokken nek op een gelegenheid tot een argeloos voorbijkomende vis of kikker in zijn bereik komt. Dan pikt hij deze razendsnel en vreet hem net zo makkelijk op als de ooievaar; levend en wel en in zijn geheel.
Op de drempel van het aldaar aanwezige schuilhutje zat ik wat te peinzen over Griekenland en hoe het verder moet gaan met dit land.
Ze zijn rommelaars en vooral uit op kortetermijngewin, cliëntelisme hoort erbij. Jan van Lent had al gezegd dat je hier op Lesbos gewoon aan de conditie van de wegen kunt afmeten hoe ver weg je bent van het bestuurscentrum Mytilini; hoe verder weg, hoe slechter en inderdaad, de kustweg bij Eftalou is gewoon gevaarlijk slecht en toe aan grondig onderhoud; gaat vast niet gebeuren.
Is met 147.000 euro subsidiegeld gerealiseerd. De strijkstok
kun je nergens bekennen.
Een goed voorbeeld dat ik op de foto heb gezet is de vogelhut die ik inmiddels al een jaar of drie heb bezocht. Is gerealiseerd met geld van de EU voor, hou je vast iets van 140.000 euro. Nou ik kan de lezer verzekeren dat je voor een dergelijk bedrag hier op Lesbos een huis kunt laten bouwen en als je dan ziet wat een gammel wrak er is neergezet, waarvan nu al delen verrot zijn en het plankier boven eigenlijk niet meer veilig te betreden is (zeker niet voor de volgevroten westerse vogelaar) dan weet je wel dat er veel geld is verdwenen in zakken waar het niet voor bedoeld was; tja, dat is Griekenland. Deze mentaliteit ligt zo ver weg van die van de noordwesteuropeaan dat het veel te lang heeft kunnen voortwoekeren; je denkt: "dat kan niet waar zijn?". Subsidie zonder controle werkt niet, dat hebben we gezien. En wat nu?
Zondag is het grote referendum; de hotelbaas had behoorlijk zorgen over hoe het verder zou moeten. Je moet er niet aan denken dat de toeristen het wel voor gezien houden; toerisme is een essentiële component van de economie en niet alleen op Lesbos.
Toegangshek vogelhut hangt er aan touwtjes bij; afvalbak
is waarschijnlijk nog nooit geleegd en hangt erbij
Een cultuurverandering breng je niet zomaar teweeg. Naar mijn mening kunnen de Grieken het ook helemaal niet zelf oplossen; ze missen de competentie; het zit niet in de cultuur. Je ziet het gewoon aan hoe men met het eigen land omgaat; het is overal een zooitje; onderhoud wordt niet gepleegd.
Mijn hart huilt een beetje want je voelt gewoon of het nou linksom gaat of rechtsom, het wordt gewoon niks en ik vind het al met al zo'n prettig land en zie het niet graag naar de verdommenis gaan. Zal ook wel niet gebeuren want ze zijn individueel ongetwijfeld verdomd handig, maar welvaart zit er voor de Grieken niet in op deze manier.
Ik was rond de middag weer terug in het hotel, rugzak weer ingepakt en de hele middag aan het zwembad gezeten met een biertje. Om 16.30 werden we keurig met de bus opgehaald en om middernacht was ik weer in Bilthoven. Ben direct naar het huis van Roos gegaan; daar is het koeler dan bij mij op de flat en ik heb heerlijk geslapen.

Geen opmerkingen: