05 juli 2015

Museumdag

De trein van Paul Gabriël
Voor vandaag had ik besloten om een beetje cultuur te gaan snuiven; eerst naar het Haags gemeentemuseum en daarna naar dochter en kleinkinderen of als dat niet uit zou komen naar Haarlem naar de tentoonstelling met portretten van de verschillende muzen van kunstenaars.
De TT in Den Haag behelsde de schoonheid van ons land, vastgelegd door de schilders van de Haagse school. Eerder gaf ik al aan dat het niet alleen de schilderkunst "an sich" was waar ik van kon genieten, maar vooral ook van die lang geleden vastgelegde beelden van die Hollandse landschappen. En dat was inderdaad genieten geblazen, de gebroeders Maris, neef Mauve, Jozelf Israëls en nog vele andere grootheden. Waar ik echt voor kwam was het schilderij "De trein", van Paul Gabriël, uitgeleend voor deze TT door het Kröller Müller museum. Dat schilderij vind ik zo ontzettend mooi van opzet.
Ik was al heel vroeg in het museum, net na openingstijd en kon dus alle tijd nemen om de schilderijen die ik graag wilde zien ook uitvoerig te bekijken. Ik ga er wellicht nog een keer naar toe want met m'n ouwe kop en afnemende geheugencapaciteit kun je rustig twee keer genieten zonder het gevoel te krijgen van: "ja, dat weet ik nou wel". Verder heb ik natuurlijk ook de vaste collectie nog even bekeken hoewel ik die idd wel ken inmiddels.
Arja had een babyparty bij haar buurvrouw vertelde ze toen ik haar belde, dus dat feest ging niet door; trein naar Haarlem en door de hitte naar het museum op het grote Kerkplein. Mooi museum; was er nog niet eerder geweest en fraaie schilderijen van diverse muzen van schilders hingen daar, Carel Willinks' eerste vrouw ernstig kijkend in een vreemd landschap, karakteristieke gezichten vaak, ook Gerard Reve als model. Leuke TT, echt de moeite waard in een fraai zalencomplex.
Toen ik buiten kwam was het merkwaardig genoeg heel koud geworden. Snel naar huis via Leiden,

Geen opmerkingen: