07 juli 2015

De Hermitage met Napoleon en Josephine

De kettinghond van Paulus Potter
Napoleon, Joséphine en natuurlijk ook Czaar Alexander niet te vergeten, want over dit drietal ging de TT die ik vandaag bezocht in het overzichtelijke museum De Hermitage, dépendance van de echte Hermitage van St Petersburg. Ik wil ernaar streven om van dit museum geen enkele expositie te missen; afwisselend en verrassend veel variatie.
De veldslagen van Napoleon worden uitvoerig belicht en de TT laat een hoop parafernalia van de oorlogsvoering zien: uitgebreide étalage met wapens uit die tijd, uniformen en banieren. Portretten van de drie personen waar het om draait, waaronder het dodenmasker van Napoleon.
Napoleon heeft gevochten met Pruisen en uiteindelijk gewonnen van dat koninkrijk. Met Rusland had hij een niet-aanvals verdrag gesloten. Een imposant schilderij waarop zowel de Czaar als de zelf gekroonde keizer Napoleon die een verdrag sloten op een vlot in de grensrivier tussen het verslagen/veroverde Pruisen en Rusland. Een verdrag dat later moeiteloos bij het oud papier werd gedaan evenals 130 jaar later een vergelijkbaar verdrag tussen Rusland en Hitler-Duitsland; het is ook geen wonder dat de russen wat paranoia zijn geworden, zeker wanneer je je realiseert dat Winston Churchill in 1945 ook wel had willen "doorpakken", samen met de restanten van de Wehrmacht?!
Zoals eenieder weet heeft Napoleon dit verdrag verbroken en Rusland in 1812 aangevallen: de Russische veldtocht. Uit die tijd komt mijn voorvader Hendrik de Kozak, één van de weinige Hollanders die deze veldtocht overleefd hebben. Napoleon, maar vooral zijn leger heeft verschrikkelijk klop gehad, vooral van koning winter maar zeker ook van het Russische leger; van de 700.000 manschappen overleefden er slechts 20.000, de rest kwam om in de bittere ellende. Er hing een aantal schilderijen van deze veldtocht; de slag bij de Berezina is berucht.
Boven stond de pracht, de kunstschatten van Joséphine, die zij in een bijzonder groots gebaar van Czaar Alexander mocht behouden. Zij vergeleek hem met Alexander de Grote die de Perzische koning Darius versloeg en de koningin met alle haar toekomende égards behandelde. Een prachtig camée, de Gonzaga camée in de TT had Joséphine aan Czaar Alexander ten geschenke gegeven en dat kon ik met m'n neus tegen het glas met m'n bijziende ogen heel goed bekijken; er waren nauwelijks andere bezoekers; schitterend stuk! Het is ongelooflijk wat een reis dit prachtige kunstwerk heeft gemaakt en hoeveel eigenaren het heeft gekend in haar 2300 jaren lange bestaan! Achteraf vind ik het een nog groter wonder dat ik daar met m'n neus bovenop heb gestaan.
Er hing ook een schilderij van Paulus Potter: De kettinghond. Ik had het gevoel dat ik dat vaak eerder had gezien; mooi en karakteristiek schilderij. Maar nog veel meer, waaronder een ingelegde tafel met schelpenmotieven, een beeldhouwwerk Amor en Psyche van een bijzondere verfijning; geen Bernini, maar toch! Ik heb van de TT genoten. En toen door naar de waterleidingduinen en daar lekker wat gewandeld adhv de kaart; is heel goed bereikbaar met bus 80 vanuit station Heemstede-Aerdenhout.
's-Avonds nog genoeglijk "een biertje gedaan" bij Douwe; voor het eerst in zijn nieuwe behuizing, een prachtige flat op de 9e verdieping met fraai uitzicht.

Geen opmerkingen: