31 maart 2011

Watersnood 1916

Monument van Koningin Wilhelmina
Wanneer we het over de watersnoodramp hebben dan denken we toch vrijwel altijd aan 1953, de ramp in Zeeland. Echter, ook in 1916 is er een grote ramp geweest die vooral voor de gebieden rond de toenmalige Zuiderzee rampzalige gevolgen heeft gehad. 
Mijn familie kwam uit Oostzaan en in het eerder genoemd foto album zit een foto van een ondergelopen Oostzaan. Het eiland Marken heeft vreselijk geleden bij die overstroming; een Marker huis was van de fundamenten geslagen en op drift gegaan. Uiteindelijk werd het, met de olielamp nog aan de hanebalk bungelend, terug gevonden in een fjord in Noorwegen, aldus het verhaal dat mij ter ore kwam.
Koningin Wilhelmina, destijds aan het bewind, heeft het rampgebied bezocht. Vanuit Marken kwam voor haar het grote compliment: "en ze was heul nie groos", oftewel, "ze deed helemaal niet uit de hoogte" zoals toch een beetje van een koningin werd verwacht kennelijk. Ook uit Oostzaan kwam het bericht van haar "gewoon doen", ze had van die grote kaplaarzen aan en liet zich vervoeren op een "strontvlet",  een boerenboot waarop de koeien werden getransporteerd, teneinde de schade te kunnen overzien.
Ook de hier getoonde plaquette, die bij de haven van Spakenburg is opgesteld, doet getuige van het medeleven van onze koningin-moeder zoals mijn generatie haar heeft gekend. 

Geen opmerkingen: