04 maart 2011

Rioolsoom




Is dat een verschrijving? Nee het is een grapje van een biochemicus die een grappige parallel ziet tussen de werking van het ribosoom en de aanleg van een riool?!
Het ribosoom is een klein subcellulair, piepklein organelletje dat een belangrijke rol speelt bij de eiwitsynthese. Een eiwit is samengesteld uit aminozuren, dat zal zo langzamerhand iedereen wel weten. De volgorde van die aminozuren wordt bepaald door het DNA. Nu wordt het DNA eerst afgelezen door weer een andere structuur, een enzym en op basis van de informatie die op het DNA aanwezig is wordt een werk-copie (messenger RNA) gemaakt die door het ribosoom wordt afgelezen en op basis waarvan dan het eiwit wordt gesynthetiseerd. Het ribosoom kent een soort gleuf waarin alles bij elkaar komt en waar de synthese daadwerkelijk plaats vindt. Stel je maar voor een werkplaatsje waar het messenger RNA wordt afgelezen en waar de bouwstenen voor het eiwit (de aminozuren) bij elkaar worden gescharreld en op de juiste volgorde worden geassembleerd.
De aanleg van het riool gaat heel vergelijkbaar. De straat bepaalt waar het riool moet komen en waar putten en huisaansluitingen moeten komen. De losse stukken rioolbuis worden aangevoerd en geplaatst in de juiste volgorde met aansluitstukken. En na afloop wordt de hele zaak weer dichtgegooid en de weg weer geasfalteerd. Het is een volcontinu proces, waar de dragline voorop gaat en de zaak open gooit, dan een ander apparaat dat de oude buis verwijdert, vrachtwagens die de nieuwe rioolbuizen klaarleggen, de precisie van de technici die de buizen zorgvuldig aan elkaar plaatsen. Het zand waarmee de zaak weer wordt gedicht, het asfalt en zo wordt achter elkaar de hele straat afgewerkt. Ik sta er met bewondering en plezier naar te kijken en de vergelijking met het ribosoom drong zich bij me op. Ach, een oprisping van mijn oude studieplezier als biochemicus.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: