29 maart 2011

Speldeprik

Trein in India. "Mag ik even naar het toilet?"

Net als vrijwel alle treinreizigers lees ook ik 'smorgens zo'n gratis krantje, bij voorkeur "De Pers", de "kwaliteitskrant" onder de gratis nieuwsbladen. Afgelopen woensdag 23 maart moest ik weer eens met de trein en pakte ik "De Pers" uit het vak. Onder de naam "DE SPELD" stond daarin een rubriek met ironische berichtgeving.
Hilarisch was het bericht over een reactie van de Indiase regering op het afschaffen van toiletten in de sprinter treinen. Dan zie je een foto van zo'n Indiase trein, die niet alleen overvol is, maar ook bovenop het dak honderden treinreizigers herbergt. Hoezo een toilet aan boord?! En dan de berichtgeving over vragen in het Indiase parlement omdat men vindt dat de Nederlandse reiziger schandalig tekort wordt gedaan. Ik zit nog te hikken van de lach nu ik dit opschrijf. Wij gedragen ons in NL inderdaad als een stel verwende pubers die bij de minste verandering al beginnen te schreeuwen. In de bus is toch ook geen toilet. De ritten van sprinters zijn niet langer dan een klein uurtje. Van Baarn naar Utrecht, de sprinter die ons dorp aan doet, is zo'n 35 minuten. De busrit van Nijmegen naar bijvoorbeeld de wereldplaats Well is ruim een uur. Kom dan maar eens om een toilet?!
Maar ook het bericht dat er geen Japanners zijn omgekomen bij een uit de lucht gegrepen treinramp bij Tienhuizen in NL terwijl er, aldus dit gefingeerde bericht, 1300 NL'ers zouden zijn omgekomen. Dit niet echt grappige, maar wel ironisch bericht wijst natuurlijk op de berichtgeving die je vaak ziet bij een internationale ramp. Direct wordt het aantal NL'ers genoemd dat mogelijk is omgekomen alsof dat van groter belang is dan al die duizenden anderen die zijn omgekomen. Tja, DE SPELD weet wel tot relativeren te bewegen.
En dan tot slot een bericht dat zo zot is dat niemand het ook maar een seconde serieus kan nemen; de vernietiging van de aarde. Dat had de redactie beter over kunnen slaan omdat het niet eens meer ironisch is maar gewoon een stom bericht.
Ironie mag ik wel en dat vond ik terug bij DE SPELD. Doorgaan zo!

1 opmerking:

Roos zei

grapjas, de Pers is ter ziele sinds maart 2012.