06 maart 2011

Kastanjesoep

Van Gré Kleinsma kreeg ik dit recept. Zij maakt het al vele jaren en kan dus uit ervaring spreken hoe lekker deze soep is. We kwamen hierover met elkaar aan de praat na afloop van een competitie avond op de bridgeclub; we bleken beiden van lekker eten en koken te houden en dan heb je snel een onderwerp. Kastanjesoep was haar favoriet.
Uitgaand van bouillon; ik heb daarvoor kippenbouillon getrokken van een paar vleugeltjes, het goedkoopste en tevens lekkerste onderdeel van de braadkip vind ik. Maar dat ter zijde.
De kastanjes heb ik eerst gekliefd en vervolgens gekookt. Gré kruist ze in, kookt ze vervolgens een minuut en pelt ze dan zo heet mogelijk. Het bruine velletje moet je verwijderen voor de smaak. De gepelde kastanjes kook je vervolgens in een kwartier gaar in water. Het water giet je af.
Intussen snijd je een ui fijn en een paar stengels bleekselderij. In een pan smelt je een flinke klont boter en daarin fruit je de gesnipperde ui en de fijngesneden bleekselderij. Vervolgens gaan daar de kastanjes weer bij, room en zout naar smaak en laat je de staafmixer haar werk doen zodat er een smeuïge soep overblijft. Daar gaat nog wat verse fijn gesneden peterselie overheen en smullen maar!
Overigens overweeg ik om met dit recept te gaan experimenteren door ook wat fijn gesneden wortel en/of knolselderij mee te fruiten en nog wat extra te binden met eidooier. Maar eerst moet het weer herfst worden want kastanjes horen bij de herfst.

Geen opmerkingen: