30 maart 2011

Condensstrepen boven de Bilt


In het rode licht van de opkomende zon zag ik deze week het effect van ons vliegverkeer. Aan een verder wolkenloze hemel waren de condensstrepen van de verkeersvliegtuigen duidelijk zichtbaar. De Bilt ligt toch redelijk uit de buurt van Schiphol maar het aantal strepen dat je tegelijkertijd kunt zien bedraagt toch veelal wel een stuk of vijf en dat terwijl deze toch vrij snel weer verdwijnen.
Het vliegverkeer is de laatste jaren enorm toegenomen. Het reizen naar verten is voor de moderne mens ook wel een belangrijke uiting van "vrijheid". Het zaken doen is steeds internationaler geworden. Allemaal factoren die, naast de enorme rijkdom van veel mensen, dit reisgedrag mogelijk maken. Guido Gezelle beschreef in het geciht het "Schrijverken", een klein waterkevertje (Gyrinus Natans) dat op het oppervlak beweegt alsof het door de "Brownse beweging" wordt voortgedreven, terwijl het de eeuwige naam van God schrijft, aldus Gezelle. Het gedicht getuigt van een diepe eerbied voor de natuur; bij eerste lezing schoten de tranen in mijn ogen.
Het schrift dat onze vliegtuigen achterlaat is daarentegen kaarsrecht en getuigt helaas van weinig respect voor de natuur.

Geen opmerkingen: