21 februari 2024

Twijfelaar

Prachtige tekening van Martin van
Monnickendam, "Roosje zit te lezen"

 Het is deze maand precies 50 jaar geleden dat ik mijn militaire diensttijd doormaakte in Appingedam, dat wilde ik eigenlijk vieren door een bezoek aan deze plaats en de plek van die kleine kazerne opzoeken. Tjonge jonge, dat was wat voor die door en door Amsterdamse jongen die ik was. Met die trein steeds verder naar het noorden en dat laatste stuk van Groningen naar Appingedam, daar kwam voor mijn gevoel geen eind aan, of je de rimboe, het moeras in trok. Het was in de periode januari-februari 1974 dat ik na veel uitstel er niet meer aan ontkwam om in dienst te gaan. Had ik geen enkel bezwaar tegen hoor, maar dat studentenleventje en daarna als wetenschappelijk medewerker aan de afdeling Medische Microbiologie van de VU bevielen me goed en die tijd moest ik voor twee maanden onderbreken en daarna had ik een détachering bij het CLB in Amsterdam waar ik uiteindelijk mijn wetenschappelijke carrière heb kunnen afronden met een dissertatie.
Maar goed, ik had die barre tocht naar het noorden eigenlijk een dezer dagen willen ondernemen en het kwam er maar niet van. Vandaag liep ik ook maar te twijfelen wat ik zou gaan doen, naar Leiden naar de tentoonstelling over het jaar 1000 bij het RMO of naar Roos via een wandeling in Nunspeet. Uiteindelijk werd het dat laatste met een bezoek aan het Noord Veluws museum te Nunspeet.
Gewoon in m'n leren jasje, zonder rugzak ging ik op weg, zou toch Leiden worden?  maar al doende besloot ik toch tot wat actievers en nam de trein de andere kant op naar Nunspeet en ik liep 10 km in een heen en weertje naar het bekende bankje waar we vaak een bammetje namen. Was heen en weer naar dat bankje inderdaad goed te doen maar ik had ook niets te eten bij me en had eigenlijk wel trek in een stukje gebakken vis dus even Nunspeet in gelopen, leuke plaats waar ik al jaren kom maar nog nooit het centrum had bezocht. Van alles gevonden maar pas helemaal aan het eind een viswinkel, maar daarnaast zat een ambachtelijke slager en ja dan wordt het natuurlijk droge worst en al knagend liep ik naar het Noord Veluws museum om daar de bijzonder nostalgische collectie te bewonderen, vooral het werk van Briët vind ik wonderschoon. Maar er was ook een bijzondere tentoonstelling van een zekere Martin van Monnickendam, die veel geschilderd heeft in Amsterdam tijdens het interbellum maar ook op de Veluwe, vandaar deze tentoonstelling die overigens zeer de moeite waard was. Ook een kleine tentoonstelling van werk en over de kunstenares Dinah Kohnstamm.
Daarna door naar Roos en gezellige avond samen doorgemaakt met een biertje en toastjes met kaas. Appingedam zal wel volgende week worden, oder?

Geen opmerkingen: