15 februari 2024

De eerste mieren

 

Die donkere stukken zijn plakken
van individuele mieren bij elkaar

Toen ik vanmorgen het KNMI consulteerde viel mij vooral op dat het vandaag nogal warm zou worden voor de tijd van het jaar. Daarom wilde ik vandaag tijdens mijn dagelijkse 10 kilometertjes hier achter in het bos wel eens onderzoeken of de bosmieren al uit de winterslaap zouden komen. Nu moet u weten dat mieren feitelijk een multicorpusculair organisme vormen, de individuele mieren, met name de werksters vervullen gezamenlijk een veelheid van taken zoals in een multicellulair organisme alle cellen gezamenlijk een veelheid van taken vervullen. Daar is afstemming voor nodig in beide situaties. In multicellulaire organismen gaat dat intern met hormonen en allerlei andere signalen, bij mieren gaat dat met geuren. 
In het begin van het seizoen, dus na de winterslaap moeten die mieren de signalen weer op elkaar afstemmen en dat gebeurt mijns inziens wanneer ze in grote plakkaten, vaak in de warme zon langdurig intensief met elkaar in contact zijn. Is dat gebeurd dan gaan zij alle weer hun gang, hoe dat gaat ervaar ik als een fantastisch onderdeel van de natuur. Maar over dat met z'n allen bij elkaar zitten (vaak in de zon) verschil ik nogal van mening met vriend Jap, volgens hem zitten de mieren in de zon om lekker warm te worden en zo het nest weer op te warmen terwijl mijn gedachte in de richting van fysiologische afstemming gaan.
Welnu, vandaag zaten op twee van de drie mierenhopen die ik kon inspecteren inderdaad grote plakken mieren dicht op elkaar terwijl er absoluut geen zon te bekennen was, de luchttemperatuur was misschien een graad of 15 dus ook niet echt warm. De miertjes bewogen zich dan ook langzaam maar ik zag er al een aantal met takjes slepen, dus ze gingen al aan het werk los van de afstemming.

Geen opmerkingen: