10 februari 2024

Kistjesdag

 

Scherm getoond tijdens de wintervergadering
Dr Antoon Oudemans

Vandaag hield de NEV, de Nederlandse Entomologische Vereniging haar wintervergadering, vanouds "kistjesdag" genoemd omdat "vroegig" de leden die iets wilden delen met anderen hun vondsten toonden in kistjes met een glazen deksel waarin de insecten waren opgeprikt. Nu bestaat kistjesdag vooral uit lezingen die met de moderne visuele ondersteuning worden gehouden. Maar nog steeds was er 1 kistje dat voor de show door de spreker nog omhoog gehouden werd maar niet rondging zoals dat met kistjes gebruikelijk was.
Dochter Joke was tot enkele jaren geleden ook lid van de NEV en ging met genoegen naar kistjesdag omdat ze het zo leuk vond al die oude mannen met baarden, daar was vandaag overigens iets minder sprake van hoewel de toehoorders toch vooral oudere witte mannen met baarden waren, maar de sprekers waren voor een groot deel dames! 
Het is grappig hoe ik vanaf zo'n twintig jaar geleden in deze groep van natuurliefhebbers terecht ben gekomen, dat ging via de mieren, een insectensoort waar ik als kind nogal in geïnteresseerd was. Roos was daarvan op de hoogte en maakte daar aan gewag toen zij op een dag tijdens een wandeling iemand wat zag wroeten in een mierennest, duidelijk op zoek naar iets. Dat was "Rudolf" een plaatsgenoot die onderzoek deed naar gastmiertjes in mierenhopen en kwam in gesprek met Roos; niet veel later was ik secretaris van de Mierenwerkgroep Nederland (MWG) een genootschap van lieden die in mieren waren geïnteresseerd maar die op dat moment wat problemen had voor wat het bestuursleden betrof. Ik heb daar nooit spijt van gehad want via die MWG  heb ik mijn entree gemaakt naar menige natuurliefhebbers waarvan een aantal vrienden waaronder Ab en Jap. Maar ik werd tijdens deze bijeenkomst ook hartelijk begroet door Bram M. die ik 14 dagen geleden ook al had ontmoet.
Eén van de lezingen ging over mijten bij slakken waarbij uit een grijs verleden werd geput en daar viel de naam Oudemans, een zekere Antoon Oudemans had op dat gebied, begin 20e eeuw zijn sporen verdiend met onderzoek en daarvan waren zelfs nog bruikbare preparaten aanwezig in de collectie van Naturalis. Het portret van Antoon werd zelfs prominent getoond van deze wetenschapper, tevens een van de oprichters van Natuurmonumenten meen ik en jarenlang bestuurslid van de NEV. Nu ken ik iemand met die achternaam en ik kon het dan ook niet laten om de foto van dit portret door te sturen. Leuk toch om zo'n prominent wetenschapper als voorouder te weten.

Geen opmerkingen: