02 februari 2024

8 extra levensjaren

 Onlangs las ik in het NOS Nieuws iets over een onderzoek waaruit duidelijk bleek dat er een fors verschil bestond in levensverwachting wanneer de rijkere mensen werden vergeleken met de financieel minder bedeelden. En het verschil in gezonde levensjaren was nog veel groter; een statistisch duidelijke relatie dus tussen levensverwachting en financiële situatie. In de analyse worden mijns inziens wat voorbarige conclusies getrokken dat de financiële situatie ook de oorzaak is van dat verschil en daarbij zet ik mijn vraagtekens.
Wat zijn de belangrijkste factoren voor een gezond leven? Denk daar eens over na, dan zijn het toch vooral zaken als leefstijl: gezond eten, niet roken, beweging, alcohol gebruik e.d. Voor beweging hoef je echt niet naar een (dure?) sportschool, gewoon wandelen of fietsen en niet met de auto of brommer of elektrische fiets, het is zo simpel. En gezond eten hoeft echt niet duur te zijn, een pizza laten invliegen is duurder dan een kilo aardappelen en een zak uien en een rode of groene kool is ook niet zo duur en wat dacht je van een zakje erwten of bonen. Bruin brood kun je makkelijk zelf bakken en is goedkoper en gezonder dan dat kleffe brood van de bakker. En zo zou ik door kunnen gaan.
Maar weet iedereen dat wel? Kan haast niet missen want er wordt veel over gepubliceerd, maar niet iedereen pikt het op denk ik. Wellicht zit daar de reden van het verschil, het tot je nemen en door laten dringen van belangrijke informatie. Degenen die het op school beter doen zijn ook de mensen die later meer verdienen maar die ook de informatie tot zich nemen en daar bewust mee omgaan denk ik. Daar zie ik het verband meer.
Of je nou arm of rijk bent, wentel je niet in gemakzucht, maar ga bewust om met je stijl van leven en dat is vast niet van je inkomen afhankelijk dunkt mij. Maar hoe krijg je die boodschap over de Bühne dat is het probleem wellicht meer, het komt niet over althans het leidt niet tot gewenst resultaat. Ik zou het iedereen zo gunnen; heb ook wel eens overwogen om consulent lifestyle te gaan invullen en mensen helpen, maar dat is niks voor mij.

Geen opmerkingen: