15 september 2023

Bezoek aan Amersfoort

 

Uitzicht vanaf het bankje


Natuurlijk ken ik Amersfoort wel een klein beetje, mag ook wel, het ligt een halte verder aan de lijn die ik al sinds jaar en dag gebruik om naar het Oosten en Noorden van het land te reizen. Toch ben ik er niet vaak geweest, zelfs heel weinig en dat terwijl het een fraaie relatief ongeschonden binnenstad kent. Daarom had ik Roos voorgesteld om daar voor museumbezoek en lunch heen te gaan.
Het was een warme dag en er werd hoegenaamd geen regen verwacht dus zonder rugzakje op weg en in alle rust door de binnenstad gedrenteld. Natuurlijk langs de gracht en achter de rij huizen die "Muurhuizen" wordt genoemd. Erg mooi stuk laat-middeleeuwse stad dat door de relatieve armoede zelfs in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw van de afbraakwoede van de PvdA gespaard is gebleven; het resterend deel is ook erg mooi gerestaureerd. We landden voor een lunch aan bij een gemoedelijk plekje met achter een soort tuinterras. Smakelijk wat naar binnen geschoven en vervolgens op naar het Mondriaan-huis, de plek waar Piet Mondriaan in 1872 werd geboren en nu erg fraai is ingericht als Mondriaan museum, zeer de moeite waard. In twee filmzalen, maar vooral ook in de ruimten wordt niet slechts een indruk gegeven over zijn werk, zijn schilderijen in vroeger en later tijden, van primitief-figuratief via licht abstract naar pure abstractie, eindigend in Victory boogie woogie, waar hij wereldberoemd mee wordt. Ik zag het vorige week weer hangen en werd er toch lichtelijk lacherig van, me bedenkend dat er vroeger een suppoost/bewaker naast het reusachtige werk de wacht moest houden; niet om het voor diefstal te behoeden maar voor kwaadaardige destructie denk ik. Het is een bekend werk,, de bekende kleuren in vierkantjes die met inmiddels wat verouderd plakband aan elkaar zijn gevoegd.
We gingen verder door Amersfoort en op het bankje bij het water zitten waar we op 13 augustus 2006 wat triest na zaten te denken over onze toekomst. Is gelukkig allemaal goed gekomen stelden wij tevreden vast, maar moeilijk was het toen zeker!

Geen opmerkingen: