20 maart 2020

Mag je nog wel hardop lachen?

Fraai oud stadhuisje in Lochem
We zaten vanmorgen in de trein naar Lochem; we hadden eigenlijk gepland om van Lochem naar Borculo te wandelen; het zou niet verder dan Barchem worden. We hadden het over de nieuwe dienstregeling die was ingesteld vanwege de hedendaagse crisis rond het bekende virus waarvan ik de naam niet meer kan horen. Er rijden nog slechts stoptreinen uitgezonderd op de lijn Enschede - Den Haag; daar rijdt nog een intercity. Op station Deventer zag ik gisteren zo'n Intercity staan en tot mijn verbazing zag ik dat deze gewoon uitgesproken vol zat, althans het rijtuig dat vanaf de entree van het station het makkelijkste bereikbaar was. NS had overigens een extra lange Intercity trein ingezet, dus ruim plaats.
Terwijl wij op weg waren naar Lochem spraken we over deze Intercity die voor mij erg handig zou zijn in het geval ik mijn kinderen zou willen bezoeken in Utrecht, Gouda en Den Haag. Niet in Papendrecht constateerde ik hardop lachend, waarop ik mij afvroeg of hardop lachen nog wel was gepermitteerd in de trein onder de huidige omstandigheden.
Het doodgespoten gras, Bah!
Lochem was gelukkig niet uitgestorven; een levendige stad met leuke winkeltjes en een bijzonder fraai kerkplein, met een uitstekende slager en een fraai stadhuisje uit de 17e eeuw zo te zien.
We hadden de route snel gevonden en liepen de geel-rode markering af. We aten van de gekochte gedroogde wordt op een bankje in het parkje met de ganzen. Even later ontmoetten we een gepensioneerde dierenarts die duidelijk om een praatje verlegen zat.
De wandeling voerde ons langs het grasveld waar we nog niet zo lang geleden een tractor zagen rijden die iets over het gras sproeide dat absoluut geen water was. En ja hoor, het gras was nu door de rotzooi die erop gespoten was geel geworden en dood. Ik vroeg aan een meneer die zijn moestuin aan het omspitten wat het was. Een groenbemester: "doen ze hier allemaal", sprak hij berustend,
Wij liepen door en hadden het bij Barchem wel gezien. Roos wist nog hoe laat de bus vertrok en dat was enkele minuten later. Dus ja hoor, de OV-engel hielp ons weer, waarvoor dank.

Geen opmerkingen: