29 maart 2020

En maar nadenken

Vandaag opnieuw naar Elshof gewandeld, dat is best een leuk doel en heen en terug ruim 10 km. En dan onderweg maar na lopen denken over de huidige toestand in de wereld die zich erg sterk probeert te verdedigen tegen het Corona virus; ik krijg dat woord nauwelijks over m'n lippen zo zat word ik het, alles wat je hoort en elke handeling is doordrenkt met de invloed van dit Covid-19 monster.
En natuurlijk is het niet niks; net als influenza is het voor kwetsbaren een potentieel dodelijke aandoening.
Roos voorziet mij voortdurend van nieuwe informatie over de pandemie die als een razende over de wereld trekt. Vooral het type patiƫnt dat ernstig of zelfs dodelijk wordt getroffen wordt besproken. Het lijkt dat een hoge leeftijd gecombineerd met een zwakke gezondheid een grote risico factor is alsook ernstig overgewicht. Een verzwakte afweer heb ik nog niet vernomen maar zal ongetwijfeld een ernstige risicofactor zijn. Merkwaardig genoeg lijken kinderen en jongeren nauwelijks of zelfs geen levensgevaar te lopen bij infectie. Tijdens de carnavalsviering zouden er nogal wat jongeren met het virus in aanraking zijn gekomen en daarbij niet, althans niet ernstig ziek te zijn geworden maar wel de gewenste immuniteit hebben verkregen. Een groep wetenschappers heeft aldus een artikel in het Parool de genomen maatregelen te stringent hebben genoemd en nemen een standpunt in dat de kwetsbaren zouden moeten worden beschermd en dat de anderen de gewenste groepsimmuniteit zouden moeten kunnen verwerven; dit is ook meer in lijn met wat onze premier aanvankelijk voorstelde. Ik weet het ook niet meer en loop daar al wandelend over te peinzen.
En intussen staan er twee kleinkinderen op het punt het levenslicht te aanschouwen en kan ik de gelukkige ouders, mijn eigen kinderen niet eens gaan bezoeken; dat doet een vader pijn. En zo sjok ik maar door het toch wel wat saaie landschap hier in Salland.
Geheel in stemming met het wat zwartgallig verhaal is deze schitterende uitvoering van de Actus Tragicus van het fenomeen Johann Sebastian. Laat de boodschap van deze schitterende cantate maar eens goed tot u doordringen lezer.

Geen opmerkingen: