23 juli 2019

BWV 106 voor schoonmoeder Geertje

Gisteren werd mij pas echt duidelijk wat het geloof voor mijn voormalige schoonouders heeft betekend toen ik de tekst las van haar lievelingslied. Die tekst was zo geheel en al vol vertrouwen dat door Gods' handelen alles goed af zou lopen met alles en iedereen. Ik ben daar over door blijven malen en weet eigenlijk niet te verwoorden wat ik ermee moet. Uiteindelijk heb ik de requiem cantate BWV 106, de Actus Tragicus die helemaal conform dit gevoel is gecomponeerd door de grote Johann Sebastian vanmorgen beluisterd en daarbij intens aan het sterven en aan mijn voormalige schoonmoeder Geertje gedacht. De prachtige strofe: "Heute wirst Du bei mir im Paradis sein", daarvan hoop ik zo dat die voor haar bewaarheid is.
Misschien was dit wel mijn persoonlijk afscheid van haar met wie ik het goed kon vinden ook al waren we zo volmaakt verschillend. Tijdens het afwassen konden we altijd samen zo lachen!

Ik heb expres de in mijn oren mooiste uitvoering opgezocht op mijn harde schijf en daar intens naar geluisterd; voor mij is dat de uitvoering door louter solisten onder leiding van Jan Pieter Leusink in het kader van de Kruidvatserie.
Wilt u deze cantate ook beluisteren zet dan een goede koptelefoon op en klick deze link naar Youtube. 

Geen opmerkingen: