10 juli 2019

Bronnetjes in Limburg

Bijzondere natuur bij Seffent
Met Roos was ik jaren geleden in Paderborn; daar wordt de rivier de Pader inderdaad geboren; in een groot aantal bronnen langs de oever voert het achterland haar tranen zodat uiteindelijk een stevige stroom kraakhelder water het riviertje vormt.
Enige tijd geleden zag ik op de wandelsite van Dick dat hij bij hem in de buurt ook een dergelijke structuur had ontdekt en ik meldde  dat ik die graag wilde gaan zien en dat hebben we vandaag gedaan.
Vanmorgen lekker vroeg opgestaan; eerst wat in de NRC van zaterdag liggen lezen totdat Dick zich in de keuken roerde en toen opgestaan. Die NRC heb ik in mijn rugtas gestopt voor onderweg in de trein. Na het ontbijt gingen we weer vroeg op stap; enkele honderden meters bij Dick vandaan staken we een beekje over en waren we in Duitsland. De "Schneeberg" op richting Seffent, de plek waar de bronnetjes zich bevonden. Stevige klim de berg op door een schitterend landschap, mij best bekend van alle wandelingen die ik hier eerder met Dick heb gemaakt. Uiteindelijk kwamen we bij Seffent, althans bij het fraaie natuurgebiedje met het schone bronwater. Er komen hier zeer zeldzame planten en waterdiertjes voor die slechts gedijen in voedselarm, schoon water.
Ik heb in stille bewondering van deze plek genoten en er even zeer aandachtig bij stilgestaan dat hier vanaf oeroude tijden mensen van het water hebben gebruik gemaakt.
We liepen weer terug en waren om een uur of twaalf weer op honk. Even later vertrok ik richting Gulpen; lezer u begrijpt wel waarom; opnieuw een heerlijk frietje van An en Piet naar binnen geslokt zodat ik nog keurig op tijd de bus naar Heerlen kon halen. Dankzij de meegenomen NRC verliep de treinreis razendsnel. Tegen vijven was ik weer bij Roos; het regende onderweg; in Limburg had ik geen drup meegemaakt, maar hier was weer een verfrissend zomerbuitje gevallen.
's-Avonds nog een uitgebreide WhatsApp sessie over de groepsapp en uiteindelijk een tweede ontmoeting afgesproken met Jessy.

Geen opmerkingen: