01 juli 2018

The big short

Dit boek van Michael Lewis gaat over de gang van zaken in de financiële wereld voorafgaande aan de crisis van 2008. Het boek doet mij sterk denken aan het - in het NLs geschreven - boek van Joris Luyendijk over de aanloop naar de financiële crisis.
Alleen is de informatie in het boek van Lewis onnavolgbaar; de "producten" die voor winst moeten zorgen worden steeds ingewikkelder en onbetrouwbaarder. Maar het ergste is nog wel dat niemand meer de consequenties kan overzien, althans niet diegenen die op ongelooflijk zwaar betaalde banen aan de touwtjes denken te trekken. Ik ervaar het terwijl ik het boek inhoudelijk voor geen meter kan begrijpen, niet in de laatste plaats door het financieel jargon in het Engels als uiterst beklemmend. Het gaat om onvoorstelbaar veel geld, lees "macht" en er wordt mee geschoven en gerommeld of het kinderspel of gokspel betreft. Iedere degelijkheid - zoals ik altijd heb verwacht van een bank - lijkt verdwenen.
Zoals in meerdere branches krijg ik het akelige gevoel dat ook hier het probleem zit in het overschrijden van de menselijke maat. Of het nu om scholengemeenschappen gaat - denk aan Maastricht - of over fusies in de verschillende branches van de gezondheidszorg, of vliegmaatschappijen - KLM met Air France-, op enig moment functioneert het niet meer; niemand overziet het geheel meer en de CEO wel het minst hoe goed hij/zij ook betaald wordt.
Ik ga me verder proberen te worstelen; valt me niet mee.

Vandaag met dit heerlijke weer lekker met Roos gewandeld; net toch weer 15 km, netals gisteren met Huib. We liepen van Amersfoort via het Marskramerpad naar den Dolder. Mooie deel-etappe; moet eigenlijk door naar Hollandsche Radingh, totaal 24 km; ga ik een volgende keer doen.

Geen opmerkingen: