23 juli 2018

Panta rhei

Eén van die oude Grieken heeft deze wijsheid gemunt; Herakleitos, alles stroomt, alles is in beweging. En dat wordt mij met het bekijken van de buitengewoon leerzame documentaires van de BBC over geologie maar ook over de beschavingen die elkaar opvolgden steeds duidelijker.
In "der Spiegel" die Roos onlangs kocht las ik een artikel over de bewegingen van mensenstromen, bepaald op basis van DNA analyses aan menselijke resten van 40.000 jaar oud. Ook daaruit kun je die stroom van Heracleitos duidelijk herkennen; volksverhuizingen - we leerden het al op school - zijn van alle tijden!
De biologische natuur, de ecologie vormt een buitengewoon complexe stroom van elementen als koolstof, zuurstof, maar ook van mineralen als fosfor in de vorm van fosfaat. Normaliter komt fosfaat via rotting van faeces en dode organismen weer grotendeels vrij voor herbruik in de voortdurende stroom van de ecologie. Helaas niet in de moderne landbouw waar fosfaat en andere mineralen kunstmatig worden aangevoerd en de reststoffen via het toilet, extra voorzien van bioactieve narigheid als "medicijnen" wordt afgevoerd. Ach, uiteindelijk komt alles via de geologische stromen weer beschikbaar. Duurt alleen wel zo'n 100 miljoen jaren har har.

Geen opmerkingen: