30 juli 2018

Wat een gedonder in Afferden

Uitzicht over de Waal bij Weurt
Gisteren vond ik bij Roos in de kast een boekje van het Streekpad Nijmegen, een wandeling van een kleine 120 km in een streek die ik niet ken. Eigenlijk had ik direct gisteren al een etappe willen doen, maar het was al laat, het was nogal warm daar bij Nijmegen aldus het KNMI en daarom werd het Baarn. Maar mijn karakter is dan zodanig dat ik zo'n plan ook direct wil aanvangen en zo zat ik hedenmorgen om 6.31 in de trein op weg naar Nijmegen. Gelukkig had ik in het boekje gelezen datik het eerste stuk beter met de bus kon gaan; de bus naar de metropool Weurt had ik snel gevonden en zo stond ik om 8.03 op de bushalte voor de sluizen van Weurt. Het eerste signaal geel-rood stond al bij de halte. En ook verder zou het pad redelijk goed gemarkeerd zijn. Voelde overigens ouderwets vertrouwd om weer eens op een boekje te lopen; is toch eigenlijk fijner dan met een GPS.
Leek wel een 17e eeuws tafereel met wolkenluchten
en koeien in een rivierenlandschap
De eerste etappe loopt vrijwel geheel over de winterdijk van de Waal; mooi uitzicht over de rivier of over de uiterwaard; aan de landzijde allemaal dorpjes met hun karakteristieke kerktorens. Zo om de twee uur nam ik een kwartiertje rust al was het maar om iets te eten. Onderweg nog een doos pruimen, zo van de boom gekocht. Voor mij was het hoogtepunt wel dat ik een lepelaar heb zien fourageren. Gelukkig had ik de Swarovski bij me en kon ik het fraaie tafereel naar me toe halen. Een ander fraai beeld werd gevormd door een groepje koeien, met hoorns en met van die onbestemde tekening zoals koeien op 17e eeuwse schilderijen hebben.
Enigszins uitgewoond door warmte en de 20 km die ik uiteindelijk achter de sloffen zou laten bereikte ik de omgeving van Afferden. De bevolking daar moet in het verleden behoorlijk geteisterd zijn geweest; wiel na wiel aldaar; de een nog groter dan de ander. Zo'n "wiel"is het resultaat van een dijkdoorbraak en nu een rustig mooi landschapselement, maar wat moet daar een gedonder zijn geweest in Afferden.
Ik hoefde gelukkig niet erg lang te wachten op de bus. Thuis gekomen gedoucht en een klein tukje gedaan waaruit ik werd gewekt door een WhatsApp bericht van Roos die samen met Nathalie op het vliegveld zaten te wachten op hun vlucht naar Wenen.

Geen opmerkingen: