22 juli 2018

Niemand trekt zich er iets van aan

Al zo lang geleden las ik dat CO2 een potentieel gevaar was voor het klimaat hier op aarde; door gebruik van kolen, olie en gas voor de energievoorziening zouden wij mensen de samenstelling van de atmosfeer veranderen. Een toename van CO2, een zogenaamd broeikasgas zou hogere temperatuur veroorzaken. Naïef als ik was dacht ik dat er dan wel een energietransitie op gang zou komen; dat de technologische ontwikkelingen gericht zouden worden op alternatieve vormen van energieopwekking; wind, zonlicht en andere bronnen aanboren, maar ook alternatieve vormen van vervoer en misschien zelfs matiging van onze behoeften. Helaas werkt het niet zo; we komen pas in actie als het (bijna) te laat is. Het zal ook niet meevallen in een democratie om voorstellen te doen als beleidsmakers die de mensen treffen in hun "vrijheid", want dat is natuurlijk wel wat we met onze moderne economie, gebaseerd op het ingewikkeld verbranden van olie hebben bereikt. Denk maar aan vervoer als auto en vliegtuig, maar ook de fabricage van allerlei gebruiksvoorwerpen. We worden steeds gemakzuchtiger; vrijwel alle lichamelijke arbeid is verdwenen en wordt overgenomen door machines en dus door de fossiele brandstoffen.
Bedenk eens hoeveel staal er wordt verplaatst als één persoon met de auto rijdt. Daar moet ik wel aan denken als ik op een bushalte zit te wachten en al dat "blik" met single chauffeur voorbij zie rijden.
Nou ja, ik ben somber, kan ook wel door het warme weer komen, maar dat zelfde warme weer is volgens mij veroorzaakt door ons slordig omgaan met moeder aarde. Ik hoop maar dat ik het mis heb, maar vrees van niet.

Geen opmerkingen: