27 juli 2018

Bloedmaan op 37 graden juli

De bloedmaan net boven de horizon.
Foto Vincent B.
Vandaag was er een volledige maansverduistering voorspeld; bij maansopkomst zou de maan een rood aspect hebben door het afgebogen licht van de dampkring rondom de aarde. Dat wilde ik wel eens zien; had al eens eerder een maansverduistering gezien (dacht ik) maar dat rode aspect was mij destijds ontgaan.
Het was vandaag een onwaarschijnlijk hete dag geweest; ik was de deur niet uit geweest behalve even snel naar AH voor komkommers om gazpacho te maken. Ik had amechtig op het noord-balkon gezeten en alle trucs uitgehaald die mij bekend waren van het wandelen in grote hitte om toch enigszins aangenaam de dag door te kunnen brengen: nat T-shirt, natte vaatdoek op m'n knieƫn, natte pet op. Het is vandaag echt 37 graden geworden, zoals voorspeld was door het KNMI. Hisso, mijn buurman, meteoroloog en werkzaam - hoe kan het anders in de Bilt - bij het KNMI had vorige week al terecht gezegd dat het deze week heel erg warm zou gaan worden; nou, dat hebben we geweten vandaag en gisteren.
Zo tegen half tien was het net zo'n beetje weer uit te houden op het zuid-balkon; dat is de zijde waarop je de maan kunt bekijken. Maar al wat wij zagen was geen maan: "zeker achter de bomen". We trokken onze schoenen aan en gingen naar de open plek in het bos. Daar stond een groepje andere maan-liefhebbers en die wezen ons op de vaag rode verschijning van de maan; inderdaad zo rood als maar kan. We bleven even staan kijken en gingen toen weer naar de flat. Daar dronken we een glaasje witte wijn en zagen we de maan opkomen; niet meer zo rood, maar nog wel duidelijk voor het grootste deel door de aardschaduw bedekt. Ik vond dat fascinerend om de schaduw van onze planeet afgespiegeld te zien op het oppervlak van de maan en heb dan ook zitten kijken, gewapend met de Swarovski totdat de schaduw definitief van het oppervlak verdween. Intussen zag ik met de kijker ook de planeet Mars en in mijn ooghoek ook een "vallende ster".
Toen ik naar bed ging - Roos was al geruime tijd naar huis - was het nog snoeiheet in de slaapkamer. Alles open gelaten en handdoeken in bed gelegd. Zo tegen half vier werd ik wakker door een koele wind; ben even op het balkon gaan zitten genieten van de frissigheid; in de verte hoorde ik Zeus, de bliksemslingeraar al knetteren; eindelijk verkoeling en regen!

PS Ziet u het Ajax logo op de maan geprojecteerd? Grapje van Vincent B.

Geen opmerkingen: