02 november 2015

Zou het dan toch winter worden?

Van groen via geel tot bruin; het hangt hier en daar nog
aan de boom. Een mooi gezicht.
Vanmorgen met de trein van 9.00 uur naar Harderwijk en met de bus naar Leuvenum voor een wandeling over het Hulshorsterzand, mijn favorietje. Het was weer prachtig weer; de zomer wil dit jaar gewoon niet van ons scheiden. Van de chauffeur die mij afzette bij de halte "Zwarte Boer" mocht het wel zo blijven. Het is natuurlijk heel ongewoon zo'n droge, warme herfst. Normaal is dit het weer van de storm en regen.
Heerlijk om hier weer te zijn; overal hopen herfstbladeren. Als een kind heb ik daar heerlijk doorheen lopen waden, knisperend en krakend. Vooral de bladeren van de Amerikaanse eik lenen zich hier goed voor. Doordat het nog niet echt gewaaid heeft hangen er nog veel bladeren aan de bomen in alle kleuren; een prachtig gezicht als je er oog voor hebt.
Het was heel stil in het bos. Dat was zo te zien gisteren wel anders; overal sporen van ATB'ers, de terreinfietsers. Ook vandaag kwam ik enkelen tegen waaronder tegen het eind een hele groep al wat oudere dames. Maar ook een paar wandelaars; het is ook zo'n mooi gebied met die Leuvenumse beek en verderop natuurlijk die zandwoestijn van het Hulshorster zand.
Vossebessen 
Om 12.30 mocht ik van mezelf een boterham eten; heerlijk zelf gebakken brood met boerenboter en daarop gisteren bereide varkensfilet van de Veldvarkens. Ik had het goed aangebraden in het varkensvet van de eveneens gebakken speklapjes - kon er gewoon niet van afblijven, zo lekker - en vervolgens enkele uren bij 80 graden laten garen in de oven; een perfecte manier van vlees bereiden. Smullen dus.
Toen het laatste stuk door het bos weer en daar zag ik vossebessen; staan er zelfs in de winter als de beesten ze niet op hebben gevroten; de bessen zijn heel stevig en je kunt er vast een lekkere compote van maken. Ook hoorde ik het bekende geluid van overtrekkende ganzen; in het voorjaar wordt daarmee de lente aangekondigd en in de herfst toch wel de komst van de koude. Zou het dan toch winter worden?

Geen opmerkingen: