20 november 2015

Naar de Kunsthalle

Werk van Emil Nolde
Dacht ik vanmorgen bij het wakker worden dat het pas zeven uur zou zijn, daar moest ik me nog haasten; het was hafl negen en we zouden om negen uur gaan ontbijten. En dat heb ik me toch laten smaken! Niks mis met die Ibis ontbijten. Ik heb me aan de grond vast gegeten.
Daarna even de reis geboekt voor morgen naar Bremen. Er gaan ontzettend veel Flixbussen naar Bremen op een dag; duurt misschien wel langer dan de trein, maar het kost werkelijk geen drol! Kijken of het morgen goed gaat met het aflezen van de code via mijn groompie; zal wel los lopen.
Vaak gebruikt men de uitdrukking: Carpe Diem, Vita Brevis, oftewel: "Pluk de dag want het leven is kort", maar eigenlijk is de uitdrukking: "Vita brevis, Ars longa", oftewel: "het leven is dan wel kort, maar de kunst duurt altijd", en dat laatste heb ik vandaag echt gevoeld.
Franz Ludwig Catel
Na het bezoek aan het British museum en the National Gallery ruim een week geleden, dan nu weer die Kunsthalle hier in Hamburg met TT'n van het werk van Emil Nolde en Franz Ludwig Catel en natuurlijk ook het Vincent van Gogh museum tussendoor ben ik helemaal in de kunst. Het genieten van de creatieve produkten van kunstenaars verstrekt me een diep innerlijk gevoel van dankbaarheid, tevredenheid en trots; het genoegen om van de eindproducten van onze beschaving te genieten. En daar komt niet in de laatste plaats natuurlijk ook de creatieve elementen van de architectuur bovenop die ik door toedoen van Peter zoveel beter kan doorgronden. Kortom, ik geniet geweldig van deze paar dagen Duitsland.
Dat Flixbus concept legt overigens heel Duitsland open en ik heb me voorgenomen om daar veel gebruik van te gaan maken zowel voor het genieten van de kunst als van het wandelen of beter nog een combi van die twee genoegens.
'sMiddags zijn we naar het Kunst und Gewerbe Museum geweest; Peter was helemaal geschokt door de rigiditeit van het gebouw; vond ik eigenlijk kostelijk dat je je daar zo over op kunt winden. Viel mij uiteraard niet op; alles was vierkant en er zat geen tegeltje verkeerd; vond ik eerlijk gezegd nogal knap eigenlijk.
Inhoudelijk vond ik het museum ook wel een rommeltje, neemt niet weg dat ik de klassieke afdeling prachtig vond zelfs na de overweldigende hoeveelheid die we in het British museum hebben kunnen genieten.

Geen opmerkingen: