25 november 2015

Allene Tew

Allemachtig wat heeft Annejet weer een geweldig boek geschreven: De Amerikaanse prinses. Tijdens de research voor haar proefschrift, het bekende boek van haar hand over "de prins", stiet ze op de persoon Allene Tew, met een historie als de bekende Amerikaanse droom - nou ja, droom? - bij uitstek. Een uiterst merkwaardige levensloop die getuigt van levenskracht en vooral levensmoed die maar weinigen zouden hebben kunnen opbrengen. Enorme hoogten, steeds gevolgd door enorme dalen en toch weer opstaan en verder gaan; ik neem mijn petje af voor deze dame. Ook voor Annejet trouwens; wat een schrijfster!
Het verhaal haakte in mijn beleving sterk aan met wat ik jaren geleden heb gelezen in de Lanny Budd cyclus van Upton Sinclair; de enorme serie beschrijft ook het tijdsgewricht waarin Allene leefde en waarin de waanzinnige rijkdom van de tijd rond en tijdens WO I in de sterk opkomende Verenigde Staten wordt beschreven. Enorme kapitalen die verdiend werden in de wapenhandel vormden de basis voor het Budd-imperium, maar ook een puissant rijke producent van zeep met zijn overspelige vrouw komt in de serie voor. Boten die de wateren van Europa doorkruisen komen in beide verhalen uitgebreid voor. Maar in Annejets' beschrijving van het vergaarde familiekapitaal door een zogenaamde farmaceutische producent van middeltjes met vooral alcohol als werkzaam middel in de tijd van de "drooglegging" heeft zelfs de fantasie van Upton niet bereikt.
Allene heeft net zo'n leven als Lanny Budd, althans waar het de omgang met de rijken en invloedrijken der aarde betreft; ellende treft Lanny aanzienlijk minder maar kleurt het leven van Allene des te sterker. De namen van John F. Kennedy en Winston Churchill en niet te vergeten ons eigen koninklijk huis dwarrelen net zo makkelijk voorbij als haar almaar wisselende echtgenoten. Vaak weduwe geworden en even vaak gescheiden totdat zij uiteindelijk op hoge leeftijd zelf de eeuwigheid in ging, een eeuwigheid die door Annejet op schitterende wijze in het heden met een geweldig boek van een monument is voorzien.

Geen opmerkingen: