04 november 2015

Dokter Zjivago

Afgelopen vrijdag hebben we - op mijn dringend verzoek - de bazar van de WVT bezocht. Ik houd ervan om zonder plan wat in te kopen op deze bazar; dat proces vind ik leuk en je steunt er een goed doel mee. Zo heb ik er weer wat kinderspeelgoed, waaronder een schaakspel met bord gekocht. Wie weet ga ik daar met een van de (klein)kinderen weer eens mee schaken.
En natuurlijk de boeken. Er staat een onwaarschijnlijke hoeveelheid boeken en dan voor een paar eurootjes per stuk. Armen vol heb ik ingeslagen, waaronder het wereldberoemde boek van Boris Pasternak: "Dokter Zjivago". Het boek is zo oud dat het gewoon uit elkaar valt; eigenlijk wel makkelijk want dan kun je telkens een stuk meenemen en de bladzijden weggooien.
Inhoudelijk illustreert het op indringende wijze het proces van de oorlogvoering in WO I aan het Russische front, net zo meesterlijk als Tolstoj de strijd tijdens de Napoleontische aanvallen destijds beschreef in "Oorlog en vrede", ook zo'n Russisch meesterwerk. Het ondergaan van de Russische revolutie door de bevolking wordt ook beschreven; bedroevend hoe zo'n revolutie destructief is. Het eerder door mij gelezen boek over de Russische adel ten tijde van de revolutie krijgt hierdoor iets meer profiel. Ik zal ook eens wat over de franse revolutie gaan lezen.
In de schuur ligt nog een hele boodschappentas vol met van die boeken die ik ga lezen en achterlaten in de trein of de prullenbak; of misschien wel via www.bookcrossing.com de wereld in stuur.

Geen opmerkingen: