27 november 2015

Suikerbrood

Deze week vond ik bij thuiskomst bij mijn deur enig vaatwerk dat mijn buurvrouw daar voor mij had neergezet; onlangs had ik haar een soepkop met gulyas gegeven en de kop stond keurig afgewassen voor mijn deur. Maar niet alleen dat, tevens stond er een doos met een kilo suikerklontjes die ze mee had genomen van haar werk met een verklarend briefje. Bij haar op het werk gebruikten ze die klontjes niet maar van die suikerstaafjes in een papiertje. Deze kilo wilden ze gewoon kwijt. En aangezien niemand het had willen hebben en mijn buurvrouw nog tot die generatie behoort, net als ik die weggooien van etenswaren ongepast vindt, had ze het maar meegenomen in de gedachte dat buurman er vast wel wat mee kon. Ik sta bekend als iemand die graag in de keuken werkt. Nou heb ik al jaren een doos met suikerklontjes in mijn kast staan vanuit het voornemen om een keer suikerbrood te maken. En nu er een tweede doos suiker bij is gekomen, een hele kilo nog wel heb ik dat maar eens gedaan.
Het onvolprezen kookboek "De fijne keuken" van Pellaprat kent uitstekende recepten voor zoet gebak als oliebollen, taai-taai, roomboterplaat, speculaasjes, kerstkransen, duivekater en dus ook voor suikerbrood.

Recept
Maak van 500 gram tarwebloem, twee koffielepels gistkorrels, 10 gram zout, 35 gram boter, 15 gram suiker en 250 ml water een deeg. Kneed dat goed met de hand of met de mixer en laat het 30 minuten voorrijzen bij pakweg 24 graden. Intussen maak je van 300 gram suikerklontjes met een stevig mes kleinere stukjes, ieder klontje in ongeveer vier stukjes. Als het deeg lekker gerezen is werk je de suikerklontjes en 4 gram kaneel (op het heilige oog, ongeveer twee koffielepels) door het deeg met de hand. Druk de klontjes zo veel mogelijk naar binnen en probeer ze goed over het deeg te verdelen.
Een siliconen vorm werkt het beste. Smeer die in met boter en bestrooi die met suiker. Doe het brood in de vorm. Hoeft niet zo netjes hoor; het is een wat lastig hanteerbaar deeg. Laat het brood zeker een uur rijzen bij zo'n 25 graden en bak het af bij 200 graden pakweg een minuut of 40 totdat de bovenkant lekker goudbruin is. Stort het brood en laat het goed afkoelen.
Probeer het op te brengen om een dag te wachten dan is het suikerbrood op z'n lekkerst. Je weet niet wat je proeft als je het vergelijkt met wat je in de supermarkt of bij de warme bakker, zelfs uit Friesland kunt kopen. Met dik boerenboter (vr)eet je je aan de grond vast als je niet uitkijkt. En dat zonder brood"verbeteraars", conservering of andere viezigheid! Waarom ik het niet eerder heb gedaan is me een raadsel want erg veel werk was het niet en het resultaat is ongehoord!

Geen opmerkingen: