06 november 2015

Het British museum

In Bakerstreet een standbeeld van de
roman detective Sherlock Holmes
Gisteren zijn we gearriveerd in Londen; de oudste zoon van Roos, Douwe heeft maandag de plechtige uitreiking van zijn Msc diploma en daar willen wij acte de présence geven; een goede gelegenheid om een oude wens van mij te vervullen: het bezoeken van het Britisch museum.
Na aankomst gisteren op het Victoria station zijn we eerst de stad doorgelopen en via Hydepark naar het hotel gegaan. Dat hotel stelde niet zo gek veel voor; een kamer met een prima bed, maar zonder stoel en een badkamer waar je, op z'n hollands gezegd, je kont niet kon keren. Maar we hebben het vier nachten overleefd.
Na aankomst in het hotel direct op weg naar het museum, opnieuw te voet om ook de stad een beetje te ervaren. En dat viel ons niet mee. Natuurlijk kent Amsterdam ook zijn ringweg; denk maar eens aan de Coentunnelweg die dwars door de wijk Bos en Lommer gaat; een zesbaans-snelweg. Nou, hier in Londen lopen vele wegen zoals de Coentunnelweg, maar dan gewoon door de stad met stoplichten, kortom, een kolereherrie en vieze lucht.
In Hydepark de speakerscorner. Niemand wilde naar me
luisteren?!
Maar ja, dat museum was overweldigend. Omdat we er toch nog een keer heen zouden gaan hebben we de eerste middag bijna op wandeltempo door de Griekse, Romeinse en Egyptische zalen gewandeld. Het is werkelijk ongelooflijk wat een prachtige voorwerpen die Britten overal van mee hebben genomen. En gelukkig maar als je ziet wat er heden ten dage allemaal door zonderlingen wordt vernietigd.
Vandaag hebben we opnieuw het British museum bezocht en nu rustig aan. De steen van Rosetta, hele tempels, sieraden uit alle tijden. De Elgin marbles die in de 18e eeuw zijn gered van regelrechte destructie; ik was zo ontzettend blij dat die voorwerpen gered zijn en hier tentoon testeld worden.
Het was te veel om direct tot je door te laten dringen; ik vond het fantastisch!
Prachtige Egyptische kop

De meegenomen karyatide. De andere vier staan nog in Athene

Afkomstig van de Azteken

Paaseiland

De beroemde steen van Rosetta dankzij welke de hierogrlyfen vertaald konden worden

Geen opmerkingen: