14 november 2015

Een enorme "miljoenpoot"

Collegezaal vol met aankomend studenten en hun
ouders. Ik mocht even m'n neus om de hoek steken.
Hier liep ik zelf 50 jaar geleden college.
Gisteravond, na het genoeglijk diner bij de IGC pas weer laat thuis; we konden niet eens meer met de laatste trein; gelukkig gaat er nog tot 1.00 uur een bus naar De Bilt. We zijn direct in bed gedoken want ik moest er weer vroeg uit voor de NEV herfst vergadering. En ja hoor, om 7.00 uur ging de wekker; ik had even geen idee waarom; m'n hoofd deed het nog niet zo goed, maar ik ben er wel direct uit gegaan. Thee gezet, koffie gedronken en naar de bus; de fiets stond nog bij het station natuurlijk.
9292.nl had aangegeven dat ik met de bus naar station Bilthoven moest en dan via Overvecht en Hilversum naar station Amsterdam Zuid; de vergadering vond plaats bij de VU op de afdeling evolutie biologie.
Bij nader inzien leek het mij toch handiger om maar via Utrecht te reizen want dan kon ik direct de Intercity naar Schiphol pakken, maar helaas ......... Aangekomen in Utrecht hoorde en zag ik dat er deze dag geen treinverkeer was tussen Schiphol en Utrecht, althans niet met de Intercity. Wel met de stoptrein via Hilversum zo kon de dame van inlichtingen mij vertellen. Die trein vertrok bijna een half uur later, maar ik ging er vast in zitten. En tja, toen begonnen de thee en de koffie hun "tol" te eisen en geweldig in die moderne sprinters zit geen plee?! Ik had geen tijd meer om op het station naar het toilet te gaan. Dan maar in Hilversum overstappen op de Intercity bedacht ik mij. Maar bij Overvecht kon ik het al haast niet meer houden; op station Hollandsche Rading heb ik het stoute stukje uitgehaald om de deur te openen en stiekum tussen trein en perron te pissen; er was gelukkig niemand die zich eraan kon storen, maar het moest echt even gebeuren.

Onderzoeker geeft een presentatie van zijn bevindingen.
Het was enorm druk bij de VU; er was een dag voor bachelor studenten voor hun studiekeuze. Ik zag aankomende studenten met ouders rondlopen net als ik destijds met mijn goede vader. In een wat verloren hoekje zaten wij ouderen van de NEV aan de koffie. Ook dochter Joke kwam aanzetten; het was de secretaris al opgevallen dat er 2 "van Elvens" deel zouden nemen aan de vergadering. Leuk hoor!
Bij de lezingen zaten Joke en ik vooraan en merkwaardig genoeg waren wij tweeën het ook die de meeste vragen stelden aan de sprekers met zeer interessante verhalen waarin werd aangegeven wat er zoal aan deze vakgroep werd bestudeerd. Het viel mij op hoe scherp Joke was bij de beoordeling van het besprokene; "de vijg valt niet ver van het paard", zou "ome Dirk" gezegd hebben.
Een enorme miljoenpoot op de hand van de onderzoekster
Na de lunch nog een rondleiding door de laboratoria waar de jonge PhD onderzoekers een presentatie gaven van hun onderzoek. Daarbij kregen we o.a. een miljoenpoot, een enorme geleedpotige te zien. De onderzoekster had hem gewoon op de hand liggen; Joke vroeg of ze hem mocht aanraken.
Na afloop nog een gezellige borrel en toen weer naar huis. Voor de zekerheid eerst maar even een plas gedaan. Toevallig weer met de plee-loze stoptrein van Amsterdam-Zuid naar Utrecht Overvecht.
Op station Overvecht stond beneden aan de trap een jonge vent met heel lang haar die mij vriendelijk groetend opwachtte: "Hé Remy!", beantwoordde ik zijn leuk gebaar. We hebben uitvoerig op het perron, in de trein en op de fiets met elkaar gesproken. Remy gaat zelf ook een productie moestuin runnen samen met een vriend van hem. Wat een leuk einde van zo'n toch al zo leuke dag.
En toen kwam Roos ook nog langs; ze was weer naar een recital geweest, nu van de winnares van het IVC concours, Lenneke Ruiten. Het optreden was in de Woudkapel in Bilthoven. Roos kwam helemaal nat geregend bij mij op de flat. Lekker een wijntje gedronken en bijtijds in de koets. Eindelijk de slaap ingehaald. Pas tegen 9.00 uur werd ik definitief wakker.

Geen opmerkingen: