15 november 2015

De Wilde Vrouwen van Pella

Volkomen ten onrechte had ik mij bedacht dat Theun de Vries een schrijver van kinderboeken was. Waar die onzinnige gedachte op gebaseerd was is me een raadsel. Roos had bij de Universiteitsbibliotheek het boek "De Wilde vrouwen van Pella" geleend en ze vond het zo goed dat ze het mij met klem aanbeval om te lezen, en terecht. Het boek speelt in de klassieke oudheid, in Athene gedurende de absolute bloeitijd, de tijd van Pericles en Thucidydes terwijl Albiciades wordt genoemd. Hoofdpersoon is niemand minder dan de grote dichter Euripides en de schilder Zeuxis doet ook mee in het verhaal. De enige die ik mis is Phidias de Bernini gelijke beeldhouwer, of beter gezegd de inspiratiebron en oorspronkelijk leermeester van Bernini, zij het op historische afstand.
Het verhaal speelt zich af in het klassieke Macedonië en draait om een oude cultus waar de koning eigenlijk vanaf zou willen om meer aansluiting te vinden bij de Hellenistische wereld. De koningin echter speelt een hoofdrol in die Bachus cultuur, de Dionysische spelen, de zelfde waarbij Orpheus ooit verscheurd werd door de opgewonden, gek geworden vrouwen, aldus de Griekse mythe. Het hoofd van Orpheus werd van zijn romp gerukt en in de rivier geworpen, waar het overigens verder zong?!
Het verhaal is door Theun de Vries, een schrijver die oorspronkelijk uit de vruchtbare Friese klei is getrokken op voorbeeldige wijze weergegeven. Ik heb ervan gesmuld en wel zodanig dat ik het hele boek - het is niet zo'n dikke pil hoor - in één nacht heb uitgelezen. Een aanrader voor hen die van de klassieken houden.

Geen opmerkingen: