22 november 2015

Max Liebermann

"Der zwölfjärige Jesus in der Tempel"  Max Liebermann, Kunsthalle Hamburg
Bij de bezoeken aan de Duitse musea is mij niet in de laatste plaats de schilder Max Liebermann opgevallen. Dat ik hem niet kende zegt meer over mij dan over Liebermann. Ik vind hem erg vergelijkbaar met Jozef Israëls; wellicht iets meer impressionistisch dan Israëls. De schilderijen die ik heb gezien betroffen boerse taferelen. Maar het meest was ik onder de indruk van een schilderij: "De twaalfjarige Jezus in de tempel" dat in de Kunsthalle van Hamburg hangt. Het kind Jezus is zo treffend neergezet, zo naturalistisch met van die lieve kinderhanden die proberen te benadrukken wat hij zegt. En zonder aureool. En die oude man, ongetwijfeld een rabbi die vol belangstelling naar hem luistert met zijn begrijpende, duidelijk op Jezus gerichte blik. Dat oogcontact van dat kind en die oude man vind ik zo schitterend weergegeven.
Ik heb voor deze Blog een deelopname gemaakt van dit schilderij. Ik ben verschillende keren terug gegaan om het opnieuw te bekijken.
Naar ik nu begrijp van wat ik op Internet lees heeft het schilderij nogal wat stof op doen waaien destijds en heeft Liebermann zelfs het kind Jezus over moeten schilderen omdat hij het te naturalistisch, te joods had neergezet, zonder aanziens van de heilige zoon gods. Ik vond het hierdoor juist zo aan kracht winnen, maar ja als agnost kijk je er anders tegenaan en vind je vooral het contextuele karakter van dit schilderij zo imposant.

Voor de statistieken: dit is mijn 2000ste Blog in 11Science.blogspot.com

Geen opmerkingen: