19 november 2015

Hier waren de Beatles

Interieur Chilehuis
De weersvoorspelling was gelukkig slechter dan het uiteindelijke weer. Peter vond misschien dat het regende, maar als buitenman vond ik het niet veel meer dan "dikke lucht". Heerlijke dag gehad die begon met een uitgebreid ontbijt in het hotel. Daarna op weg naar het Chile huis, hoe kan het anders als je met een architect op stap bent. Een ver vooroorlogs en gelukkig niet vernield gebouw van baksteen met fraai exterieur maar ook interieur. Met mijn nieuwe fototoestel heb ik veel foto's kunnen maken. Daarna naar het havenkwartier. Dat is een bijzondere mengeling van oude, prachtig herstelde pakhuizen en bijzondere nieuwbouw. Maar ook hybride bouw van nieuwbouw bovenop de oudbouw; fascinerend. Een zelfs door Peter niet te verklaren gevelvorm - de isolerende buitenramen - werd ons verduidelijkt door een lokale gids die een groep leidde; de merkwaardige vorm van de kunststof structuren diende voor de luchtdoorstroming bij wind.
Peter gidst altijd voorbeeldig en leidde ons naar de Michaëliskerk; van binnen is deze kerk ongehoord fraai; lijkt wel een theater van de eerbied. Ik was ervan onder de indruk.
Fraai doorzicht in het oude havengebied van Hamburg
En toen naar de "must be there" van Hamburg, althans voor de generatie van de zestiger jaren, de Star club waar in 1962, voordat ze ook maar enige bekendheid genoten, de Beatles hebben opgetreden. Van die club is niets meer over. Bij een brand is alles teloor gegaan wat aan de Beatles had kunnen herinneren. Maar op de Reeperbahn daar vlakbij is een gestileerde langspeelplaat met daarop alle titels van de Beatlesongs en een gestileerd groepsbeeld gerealiseerd. Dat heb ik niet alleen voor dit Blog maar vooral ook voor Loek, de vader van Walter gefotografeerd. Loek is de grootste Beatlefan die ik ken, vandaar. Loek heeft mij later laten weten dat de Beatles zelfs twee keer twee maanden hebben opgetreden in de Star club. Die jongens waren toen nog maar een jaar of 17 - 18 denk ik. En dan zo vlakbij die Reeperbahn, de beruchte rosse buurt van Hamburg. Stelt nu niets voor overigens.
Merkwaardig monument voor de Beatles die hier in 1962
hebben opgetreden in de Star club, inmiddels afgebrand.
Na al dat gesjouw door de stad hadden de twee oude heren het wel een beetje gehad dus op naar het hotel en om half zeven pas weer verder. Merkwaardigerwijs konden we in het sjieke winkelgebied bij het meer geen fatsoenlijke eetgelegenheid vinden en zelfs geen kroeg om een gele rakker te scoren. Uiteindelijk hebben we staand bij een soort snackgelegenheid een Bratwurst met Brot und Friet genuttigd. Vond ik overigens prima en Peter vindt het wat eten betreft al snel goed. Weer vroeg naar het hotel.
Fijn dat ik m'n groompie bij me heb; niet alleen om de blggies te schrijven maar ook om lekker muziek te beluisteren. Tot half twaalf heb ik naar Brahms en Bach liggen luisteren; de viool sonates die ik vroeger met Nico gespeeld heb. Grappig genoeg zou ik die de volgende dag opnieuw gaan horen bij een film over de schilder Nolde.

Geen opmerkingen: