12 december 2013

Valse pathos?

Prachtig weer vandaag, maar bij toeval een volledige "binnenzitdag". 'sMorgens hadden we een verjaardagsvisite bij Roos thuis. Heel genoeglijk waren haar jarige zus en zwager op bezoek; die moesten die middag in Utrecht op hun kleinkind oppassen, vandaar. Zwager Pieter houdt ook van koken. Ik kon hem verblijden met een haas uit de vriezer.
Voor m'n gevoel moest ik me vervolgens rot haasten om op tijd bij de bridgeclub te zijn. Viel reuze mee, maar ik ben zo'n zenuwelijer waar het op tijd komen betreft.
We speelden voor mijn gevoel maar heel matig; ik verwachtte niet meer dan 45% gehaald te hebben. Tot m'n schaamte bleken we tweede of derde te zijn in onze lijn met iets van 55%. Ik heb m'n excuses gemaakt tegen Roos dat ik zo pessimistisch was. Ik had echt niet zo'n resultaat verwacht en het is zeker geen valse bescheidenheid, maar echt een wat negatief verwachtingspatroon.

In m'n studententijd had ik dat ook, maar daar was merkwaardig genoeg ook het tegenovergestelde vaak het geval. Wanneer ik thuis kwam en aan m'n moeder vertelde dat ik een tentamen goed had gemaakt dan hield ze haar hart vast want vaak viel dat dan tegen en was ik gezakt. Zei ik daarentegen dat ik het slecht had gemaakt dan was ik uiteindelijk vaak wel geslaagd. Dat was inderdaad waar. Maar wijselijk zal ik m'n bek maar houden wanneer we gebridged hebben en Roos denkt dat we het wel aardig hebben gedaan; zij heeft het eigenlijk altijd wel bij het juiste eind.

Geen opmerkingen: