05 december 2013

Het Sinterklaasfeest onder vuur genomen

Sinterklaas in het cultuurhuis
van de Bilt
Sinds enkele weken hebben we hier in De Bilt een cultuurhuis; een prachtig gebouw waarin allerlei maatschappelijk-culturele activiteiten zijn gehuisvest waaronder de openbare bibliotheek. Elke verandering roept natuurlijk weerstand op en ik liep dan ook te mopperen bij het eerste bezoek; kon niks meer vinden totdat ik het historische hoekje vond. En daar niet alleen boeken over de oorlogen maar ook over de zeventiende eeuw. En zo nam het boek "Gouden Eeuw" met ondertitel: "Het raadsel van de Republiek" mee ter lezing. Een intensieve beschrijving op détail niveau van het hoogtepunt van onze vaderlandse positie in de wereld. Maar wat een onrust allemaal als je dat leest. Niet alleen de oorlog tegen Spanje, maar de maatschappelijke onrust; de reformatie, de situatie c.q. onderdrukking van de katholieken. En daar hoorde ook het verbod op het vieren van Sinterklaas bij; niets nieuws onder de zon.
Het is grappig maar wanneer niet-katholieken voor het eerst iets via krant of TV iets zien van de kermis rondom het pauselijk gebeuren, dan denken ze direct aan Sinterklaas. Daarentegen zal vrijwel niemand bij het zien van Sinterklaas de associatie met de katholieke kerk leggen. Misschien dat het woord bisschop een keer valt, maar daar houdt het wel mee op. Goedheiligman is ook voorbehouden aan Sinterklaas, net als die enorme baard en dat witte paard en het rijden op het dak en het glijden door de schoorsteen, kortom, folklore voorbehouden aan het kinderfeest.
Ook de associatie met de slavernij is weer zo ver gezocht. Maar helaas staat het kinderfeest heden zelfs internationaal in een kwaad daglicht. Ook onze "medelanders" zullen er wel weer moeite mee hebben, net als destijds de Gereformeerden. Maar ik vermoed zo dat Sinterklaas ook deze storm wel zal overleven. Wij gaan het ouderwetse feest vanavond in ieder geval vieren met gevulde speculaas en gezelligheid. De wind waait terwijl ik dit schrijf al stevig door de bomen. Het heerlijk avondje zal dus gerust wel komen! 

Geen opmerkingen: