10 december 2013

Die donkere dagen voor de kerst

Twee enorme hazebouten; koken is een
leuke bezigheid
De laatste dagen kom ik voor m'n gevoel tot niks; ik zit maar de hele dag te lezen. Het is heel gek, maar nu de periode van 10 jaar na het overlijden van m'n vader is verstreken, een periode waarvan ik me had voorgenomen om eruit te halen wat er in zat, moet ik weer een nieuwe drive vinden. De jaren beginnen ook wat te tellen merk ik; het eindeloos wandelen word ik langzaam maar zeker en beetje zat; zo heel ver en lang met de trein reizen wordt me te gek; om 5 uur opstaan heb ik, zeker 'swinters geen zin meer in. Ik word misschien wel wat huiselijker?! Niks voor mij eigenlijk.
Aan de andere kant, ik moet toegeven dat ik het koken een ontzettend leuke bezigheid vind; het inslaan van lekkers om mee te koken; het samen met Roos, kinderen en vrienden opsmikkelen van het gekookte vind ik leuk en gezellig. En dan natuurlijk dat lezen; een bezigheid die ik al vanaf m'n prille jeugd als onmisbaar beschouwde. Als kind van 7, ik kon nog maar net lezen, kreeg ik een dikke kinderbijbel (ik heb hem nog steeds). Die heb ik in exact een jaar van kaft tot kaft uitgelezen; achteraf toch wel een topprestatie. Maar nog steeds kan ik smullen van een goed boek.
Deed ik dat vroeger altijd in de trein, op weg naar "verweggisthan", daat doe ik dat tegenwoordig op de bank of zelfs lekker lui op bed onder de dekens (met de elektrische deken op stand 1 har har).
Wellicht komt het ook wel van deze sombere dagen voor de kerst; het is zo laat licht, de zon blijft zo laag en gaat weer zo vroeg onder; ik word er bepaald mistroostig van; had ik vroeger ook altijd wel een beetje last van, maar als je werkt heb je het kennelijk minder in de gaten. Ik zag ook altijd uit naar de kerstdagen en vooral ook naar die dagen tussen kerst en nieuwjaar. En nu vind ik die dagen maar taai ongerief eigenlijk. We gaan meestal maar weg met de kerst en met oudjaar gaan we bridgen met Trees.

Neemt niet weg dat ik een nieuwe drive ga zoeken voor het volgende decennium. Ik weet nog niet wat het precies gaat worden.

Geen opmerkingen: