21 december 2013

Jagtlust

Nee, niet een Blog over het oude stadhuis van De Bilt met de naam Jagtlust, maar het debuut (1998) van onze inmiddels gerenommeerde NLse schrijver Annejet van der Zijl. Haar boeken "Bernhard" en "Sonny boy" las ik al eerder. Het boek "Jagtlust" gaat over een trendsettende verzameling van mensen eind jaren vijftig en jaren zestig; een soort voorlopers van de grote culturele en sociale verandering die NL onderging eind jaren 60. Het draait voor een belangrijk deel om een rijk getalenteerde vrouw, Fritzi ten harmsen van Beek, zelf product van een ongewoon bohémien-achtig echtpaar, die spontaan een vrijplaats heeft gecreëerd rond het huis Jagtlust in Laren.
Het is weer zo'n bijzonder product van een zeer getalenteerd schrijver die als historicus de precisie weet in te zetten en er toch in slaagt om een bijzonder leesbaar boek te schrijven. Het is niet te geloven dat dit haar debuut was. Ik vind haar boeken nog beter dan die van de door mij eveneens bewonderde Geert Mak.
Het leesadvies kreeg ik van vriend Peter C., waarvoor dank. En als gewoonlijk kan ik het eenieder aanraden. Heb het in een middag en een halve avond uitgelezen en tussendoor nog rozijnen-notenbrood gebakken ook!

Geen opmerkingen: