31 augustus 2012

Het Wad en Wierdenpad

Route van het Wad en Wierdenpad

Onlangs ontmoette ik een mede-wandelaar op het station van Uithuizen; hij maakte mij attent op het Wad en Wierdenpad, een langeafstands wandeling in het noorden van Groningen. In mijn boekenkast ligt een stapel van die wandelboekjes, waaronder het Wad en Wierdenpad. Ik heb het eens doorgebladerd en daarbij gezien dat het dwars door het gebied van "de Graanrepubliek" loopt; onder deze naam heeft Frank Westerman een boeiend boek geschreven over de geschiedenis van de landbouw in het Oldambt, Noord-Oost Groningen.
Het is al zeker twee jaar geleden dat ik dat boek had gelezen en mij stellig had voorgenomen om  het Oldambt eens te gaan bezoeken. Het handigste is natuurlijk om dat in een weekend te doen omdat dan het Dalvrij abonnement handiger inzetbaar is in gebieden waar meerdere maatschappijen werkzaam zijn.
Zo heb ik mij voorgenomen om zaterdag het pad te gaan lopen, te beginnen in Nieuweschans, dwars door het Oldambt.
Het dieseltreintje naar Nieuweschans
Terwijl Roos en ik over het boek van Westerman aan de praat waren vroegen we ons af waarom deze schrijver niet de zelfde populariteit kent als Geert Mak. Ook zijn boeken zijn bijzonder onderhoudend en geven op toegankelijke manier inzicht in het verloop van de historie, doorspekt met verhalen uit de eerste en tweede hand. We hadden geen echt antwoord op die vraag.

Geen opmerkingen: