19 augustus 2012

De boommarter en de NYT

Boommarter, foto geplukt van Internet
Eerder in deze Weblog had ik het al over het verontrustend artikel in de NYT omtrent de directe gevolgen van de grove aantasting van ecosystemen op het menselijk welzijn. De conclusies uit dat artikel zijn eerlijk gezegd niet de mijne: daar waar je een kwetsbaar ecosysteem dreigt te vernielen moet je van meet af aan deskundigen inzetten om te bestuderen welke ziekteverwekkers daardoor de mens zullen bedreigen. Mijn conclusie zou toch veel meer zijn dat je dergelijke ecosystemen met rust gaat laten en je wat bescheidener op gaat stellen als mensheid ten bate van die zelfde mensheid. Maar dat landt vast niet bij lieden die geloven in ultieme "economische ontwikkeling".
Naar aanleiding van dat zelfde artikel ben ik nog eens gaan nadenken over mogelijke fenomenen die je in NL ziet en hoe die wellicht veroorzaakt zouden kunnen worden. Daarbij kwam ik op de in aantal toenemende teek; ik noemde die al eerder.
Doodgereden egel. Foto Roos vdB
In analogie van de situatie in Amerika vermoed ik dat volwassen teken vooral door (heden bedreigde), carnivore kleinere zoogdieren worden gegeten als de egel en de boommarter. En nu weet ik dat de egel door zijn oprolgedrag erg kwetsbaar is voor autoverkeer; je ziet ze toch vooral in platgereden toestand gekleefd aan  het wegdek of met hun darmen uithun lijf in de goot liggen, terwijl je ze vroeger in grote getale tegenkwam in de avondschemer. En op de WIKI staat dat de boommarter medogenloos is vervolgd in vroeger jaren.
Wellicht zou een beschermingsmaatregel voor egel en boommarter, als werd ingesteld voor de das (die overigens vooral regenwormen eet en weilanden van biologisch werkende boeren systematisch omwoelt) tot vermindering van Lyme kunnen leiden. Ik noem maar wat. Een optimaal functionerend ecosysteem is niet alleen een hobby van natuurliefhebbers; verdere afbraak van ons ecosysteem is niet zonder gevaren.

Geen opmerkingen: