17 augustus 2012

"Ik vertrouw je"

Francesco Abate
De titel van de Weblog van vandaag is de titel van een boek van Francesco Abate, een Italiaanse schrijver zoals de naam al doet vermoeden. Het intrigeerde mij omdat het vooral over eten zou gaan, aldus de flaptekst. En aangezien lekker eten en Italië voor mij vrijwel synoniem zijn, heb ik het boek ter hand genomen; van Abate had ik niet eerder gehoord.
Het is een merkwaardig boek dat zich afspeelt in het criminele milieu van Sardinië. De hoofdpersoon raakt door zijn crimineel handelen en zijn wat opdringerige ego in grote moeilijkheden. Er komt een lijk aan te pas en een verdwijning van dat zelfde lijk en vervolgens een mysterieuze intrige waarmee de hoofdpersoon op miraculeuze wijze ontsnapt.
Intussen geeft de schrijver blijk van een enorme warenkennis zeker op het gebied van culinaria, terwijl hij zijn brood verdient met de inkoop en verkoop van zodanige troep dat heel Sardinië er ziek van rondloopt. Op zich een grappige achtergrond van dit vlot lezende boekje.
De vorm van dit soort crimi's is kennelijk "bon ton" want ik vond het onlangs op zeer vergelijkbare wijze terug bij Ian McEwan. Daarvan heb ik inmiddels naast Solar ook nog "Een brief uit Berlijn" gelezen. Steeds geeft de schrijver blijk van een zeer gedegen feitenkennis en gaat dan vervolgens met een lijk aan de gang en ontsnapt op miraculeuze wijze. Een beetje gemaniereerd vind ik; om het maar eens in modernojargon te zeggen: "niet mijn ding".

Geen opmerkingen: