18 augustus 2012

A dirty mind

Foto genomen in Naturalis door Roos vdB
Onze taal is de laatste decennia danig verruwd en versexualiseerd. Daarbij hebben ook volstrekt nieuwe woorden hun entrée gemaakt waar die voorheen in keurig (medisch) Latijn werden geformuleerd. Via de jeugd stroomden die dan ook wel de taal der volwassenen binnen.
Daar ben ik helaas ook niet helemaal vreemd van zo bleek onlangs tijdens één van mijn wandelingen met vogeldeskundige Ab.
Ergens in het voorjaar bekeken we met onze kijkers de vogels die zich in de Veluwse dreven ophielden. Wat ik voorheen niet wist is dat je nogal wat soorten lijsters hebt. De grote lijster en de zanglijster had ik al eens gezien. Maar toen had Ab het over de beflijster, een zeldzame vogel die op doortrek in het voorjaar ons land kort bezoekt. En tot mijn schande moet ik erkennen dat ik toch in de lach schoot en me werkelijk afvroeg of die naam nog wel kon. Ab keek mij terecht nogal verbaasd aan.
Het is een prachtige vogel met een witte vlek op z'n borst, net als de waterspreeuw, een vogel die zijn voedsel op de bodem van ondiep stromend water zoekt.
Overigens ben ik benieuwd hoe de advocatuur, en andere togadragers tegenwoordig hun witte keelbedekking noemen. Gelukkig merk ik dat ik me behoorlijk geneer om deze Weblog te formuleren terwijl ik wel onderdrukt moet grinniken.

Geen opmerkingen: