01 augustus 2012

Het houden van kippen III

Krieltjes zijn wel mooier dan legkippen, maar voor de eieren
is het niks!
Welk ras moet je nemen?
De keuze van kippen is eenvoudig; degenen die het meeste vreten zijn het meest geschikt want die leggen de meeste eieren. Krielkipjes zijn maar klein; ze zijn wel mooi maar ze vreten bijna niks en ze proberen steeds te ontsnappen; je kunt ze hooguit voor de sier nemen; verder heb je er niks aan. Tot overmaat van ramp worden ze ook nog broeds en dan stoppen ze helemaal met leggen en vreten. 
De beste legkippen kunnen het meeste vreten omdat ze meer dan 200 eieren per jaar moeten leggen. Een haan is daar niet bij nodig. Red islands, de bruine kippen die je in legbatterijen ziet zijn prima. Probeer ze te krijgen met hele snavels. Laat je niks wijsmaken dat het beter is om de punten af te branden. Red islands zijn notoire verenvreters of ze nou hele snavels hebben of afgebrande; een kale kont krijgen ze toch. Hebben ze eenmaal ontdekt dat de veren lekker zijn, dan vreten ze elkaar kaal. Daarbij verwonden ze elkaar niet, maar ze trekken de veren bij elkaar uit. Het is geen gezicht zo'n kip met een kale kont waar nog een paar staartveren uitsteken, maar kwaad kan het niet.  
Een ander soort waar ik veel plezier van heb gehad zijn die hele donkere, de barnevelders. Deze twee soorten leggen heel goed. De red island wordt ook zelden of nooit broeds. De Barnevelder een doodenkele keer, maar eigenlijk te zelden om aandacht aan te besteden. Als er een haan bij zit en je hebt een broedse kip dan is het heel leuk om een keer kuikens te laten uitbroeden. Je moet de broedse kip dan wel een apart hokje geven met zo'n tien eieren, anders blijft ze op alle eieren zitten die ook de andere kippen leggen en komt er niks terecht van het broedsel. Gewoon een kistje met wat stro en eieren; je plaatst de kip erop en ze gaat gewoon door met broeden. Je kunt ze rustig bij de andere kippen laten zitten met kuikens en al. En ook al kunnen de kuikens dwars door het gaas heen lopen, dat geeft niks, moeder kloek roept ze wel weer terug.


Is een haan nodig?
Overigens is een haan niet nodig bij legkippen; ook zonder minnaar leggen ze uitstekende, zij het onbevruchte eieren. Overigens is zo'n haan natuurlijk wel leuk hoewel je er als vent best jaloers op kunt worden gezien zijn onvoorstelbare potentie; de hele dag door treedt hij zijn "dames" tot wederzijds genoegen. Voormalig buurman Tom vond dat er een haan bij de kippen moest, omdat ze anders maar gefrustreerd bleven?! en zo geschiedde. Maar op een zekere dag krijg je ongetwijfeld problemen met je buren. Zo'n haan laat ook altijd graag weten dat hij er is en houdt vanaf zonsopgang z'n snavel niet; hij kraait voortdurend en als het niet je eigen haan is dan erger je je wild op den duur. Ik vond het wel gezellig en  buurman Tom ook. Maar later, toen de haan m'n dochter Joke op een keer dwars door het gaas heen had aangevallen, heb ik er onder dwang van haar direct ragout van moeten maken. Zijn staartveren staan nog in mijn rariteitenkabinet.
Dit was vooralsnog het laatste over kippen. Een leuke hobby als je er de ruimte voor hebt.

Geen opmerkingen: