08 juni 2012

Oranje gekte

Het is kostelijk om te zien hoe iedereen te hoop loopt voor het Europees kampioenschap voetbal waar "onze jongens" weer aan mee mogen doen. Hier en daar is het dorp volop versierd met oranje vlaggetjes. "De Dobbelaar, dat is de naam van de kroeg bij het station, is helemaal oranje geverfd en overal oranje vlaggen. En vanavond in de trein zag ik mensen die zich op allerlei manieren maar vooral oranje hadden uitgedost. Kostelijk gezicht; grappig dat voetbal zo kan uitwerken als nationaal enthousiasmeringsmiddel, net als koninginnedag.
Twee jaar geleden, tijdens het WK voetbal waren Roos en ik in Simmerath, toevallig op de dag dat Duitsland moest spelen (vraag me niet tegen welk land dat was). Het zou er maar om spannen of NL en Duitsland tegen elkaar zouden spelen in de finale. Ik had opvallend genoeg een Oranje poloshirt aangetrokken, wat die Duitsers wel grappig vonden natuurlijk. Ik had met hen afgesproken dat ik bij een finale D'land tegen NL naar Simmerath zou komen. Dat ging dus niet door want D'land werd uitgeschakeld.
Eigenlijk heb ik helemaal niks met voetbal; sinds die prachtige finales van 1966, 1974 en 1978 vond ik er niks meer aan en heb ik ook eigenlijk nooit meer serieus gekeken; misschien als we in het buitenland waren maar thuis nooit. En na die doodtrap van Nigel de Jong tijdens de WK finale heb ik het echt helemaal gehad met voetbal. Maar in m'n hart hoop ik toch wel dat NL ver zal komen al is 't maar dat we dan voorlopig nog al die in Oranje uitgedoste figuren types kunnen aanschouwen.

Geen opmerkingen: