15 juni 2012

Pasta di vecino

Ingrediënten voor de Pasta di Vecino

Deze week kwam Roos bij me eten; ik wilde pasta maken maar wist niet goed te kiezen welk recept ik zou hanteren. Met panceta (deftig woord voor spek) en eieren of met spek en tomaat. Ach, dacht ik, ik hanteer helemaal geen recept maar improviseer op basis van m'n ervaring. Het uiteindelijk resultaat was ongehoord lekker met het gevolg dat het op een klein beetje na  gewoon op was. Ik vind het altijd leuk om af en toe m'n (nog werkende) buurvrouw te verwennen met hetgeen over blijft van de maaltijd; ze waardeert het altijd zo! Dan hoeft ze niet te koken (als het voldoende is) en kan in ieder geval direct aanvallen als ze thuis komt uit haar werk.
Maar het was nu wel heel erg weinig wat was overgebleven. Maar toch, omdat het zo lekker was heb ik het aangeboden met een verontschuldigend briefje erbij. En nu sprak ik haar een paar dagen later op het balkon. Het had haar inderdaad heel goed gesmaakt en ze wilde graag het recept. Welnu, dat zal ik dan maar met iedereen delen die deze Blog leest. Dit was het als ik het nog goed kan reproduceren.

Recept van "Pasta di vecino" (Pasta van de buurman)
Snijd twee niet te grote uien fijn en bak deze in een ruime pan op niet al te groot vuur in roomboter.
Snijd enkele plakken van een kwalitatief goede gedroogde worst (ik had worst meegenomen uit Belvès en eigenlijk kan er niets op tegen de gedroogde worsten uit Frankrijk en Spanje)
Haal het vel van de worst en snijd het worstvlees in stukjes. Voeg die toe aan de uitjes en laat even meebakken.
Ontvel een paar teentjes knoflook en snijd deze grof en voeg bij het ui/worst mengsel alsmede een flinke mespunt "sambal oelek". Ook even mee laten bakken op niet al te hoog vuur.
Doe hier vervolgens een blik gepelde tomaten bij en maak die met een vork enigszins fijn en het geheel zo'n 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
Dan een paar flinke eetlepels geraspte kaas toevoegen(oude goudse; is lekkerder dan Parmezaan) en roer goed door terwijl het mengsel zachtjes kookt en de kaas is gesmolten.
Antonio met de finishing touch, de panna
Tot slot een pakje van die Italiaanse kookroom erin (panna, koop ik op de markt in de Bilt bij het Italiaanse kraampje bij "Antonio", hij heet overigens heel anders) en de saus staat klaar.
Intussen kook je van die schelpjes macaroni van het merk Grand'Italia. Na afgieten direct in de saus doen, mengen en opdienen.
Smullen maar.

Cruciaal zijn de goede boter, de panna en vooral de gedroogde worst. Er staat een enkele keer een kraam met Franse conserven op de markt in de Bilt. Die verkoopt ook worst. Voor m'n buurvrouw zal ik een volgende keer worst meenemen uit Belvès. Maar ook Antonio heeft een heel lekkere Italiaanse gedroogde worst en originele panceta uit Italië. Antonio staat op zaterdag op de markt in Zeist en verder ook op de markt in Doorn en Hoevelaken.

Geen opmerkingen: