09 juni 2012

Die DNA-analyse gaat wel erg snel



Professor Hans Galjaard is lang vaderlands spreekbuis geweest waar het de prenatale diagnostiek en daarmee samenhangende zaken aanging. Hij beperkte zich niet tot de techniek maar ging als arts de ethische kwesties die samen hingen met de gen-analyse niet uit de weg. Ik herinner me nog goed een symposium waar hij sprak. Hij noemde een casus waarbij een "patiënte" kwam voor "diagnostiek". Zij wilde vaderschaps analyse. Was de (volstrekt gezonde) foetus van de ene minnaar dan wilde ze dat de foetus werd geaborteerd, was het van de andere minnaar dan wilde ze het kind houden. Ik was destijds behoorlijk shocked dat dit soort zaken ook op de tafel van de klinisch geneticus terecht konden komen.
Verder kwesties van zeer ernstige, aangeboren, dus erfelijke ziekten die zich pas heel laat in het volwassen leven manifesteren. Als je foetale analyse doet omdat een dergelijk aandoening in de familie voorkomt dan is de consequentie van het vinden van de afwijking bij de foetus ook direct het "vonnis" voor de betreffende ouder, die tot dan toe in het ongewisse was en vaak ook wilde blijven; ga er maar aan staan! Het leven is daarmee getekend. Moet je die diagnostiek dan achterwege laten? Het zijn allemaal forse ethische kwesties waar je maar niet makkelijk overheen moet stappen.
Zojuist heb ik een paar boeken van Richard Dawkins verslonden en die blikt vooruit op een periode dat de DNA analyse zo spotgoedkoop wordt dat er van iedereen die dat wenst voor redelijke kosten een volledige DNA-analyse kan worden gedaan; het human genome project maar dan voor iedereen die dat wenst. In zijn boeken nog toekomst muziek, maar van mijn vriend Dick kreeg ik een link naar de hedendaagse realiteit: de DNA analyse van een foetus kan worden gedaan op basis van foetale cellen in het bloed van de (zwngere aanstaande) moeder; en dat voor een nu nog hoog bedrag, maar dat gaat snel voor minder. Ook in dit artikel zie je toch wel de dilemma's zitten in de ethische kwesties. Ook Dawkins hamert daar op. Maar zoals veel dingen die (gaan) kunnen weet je ook dat ze er gewoon komen. Dat had Galjaard ook al voorzien destijds.

Geen opmerkingen: