19 augustus 2011

Verder met de kroketten

Het resultaat! En ze waren ouderwets lekker, met veel vlees dus;
kom daar maar eens om in een snackbar of uit de vriezer bij de
Supermarkt

Ik zal maar beginnen met de receptuur; het uiteindelijk resultaat mocht er zijn, dus dan ook maar alles in deze Blog!
Van de twee schenkels had ik zorgvuldig al het vlees afgepeuterd en vellen en andere narigheid weggedaan. Uiteindelijk had ik 300 gram vlees. Daarvan maakte ik de ragout:
30 gram boter, eerst gesmolten
30 gram bloem erdoorheen mengen onder voortdurende lage verhitting
De hiermee verkregen roux nog even doorroeren onder zacht bruisen; niet bruin laten worden!
Daaraan scheutsgewijs 250 ml koude bouillon toevoegen. Telkens het scheutje goed op laten nemen op middelhoog vuur. Voortdurende roeren. Als alle vloeistof is opgenomen vlees toevoegen en zachtjes blijven verwarmen tot licht koken en zeker 10 minuten blijven roeren. De ragout wordt dan prachtig glanzend. Ik heb wel eens een artikel gelezen over het bereiden van garnalenkroketten en daarin werd beschreven dat de maker meer dan een uur stond te roeren (lijkt me wat overdreven), maar het kan vast geen kwaad om een poosje te roeren.
Dan afkoelen en in de koelkast zetten. De ragout wordt nu heel stevig.
Met een lepel neem je dan een flinke schep en die draai je tussen je (koele) handen tot een drol (ik heb lang zitten denken, maar kan niet op een andere benaming komen?!) van zo'n 8 cm. Die rol je vervolgens door bloem (op een bord); vergeet daarbij niet de twee kopse kantjes. De overtollige bloem even afschudden zonder het laagje bloem te beschadigen. Dan rol je de kroket in wording door losgeslagen en gezeefd ei (de strengen moet je er even uitzeven), eveneens op een bord. Ook het overtollige af laten vloeien. Tot slot rol je de kroket door paneermeel of fijn gewreven beschuit op een bord. Het is heel belangrijk dat de korst die ontstaan is de hele kroket bedekt, anders loopt de ragout tijdens het bakken in de olie en wordt het een zooitje! Vergeet dus vooral niet de kopse kantjes met de bloem, ei en paneermeel te bedekken!
Nog even een half uurtje op laten stijven in de koelkast en dan bakken gedurende vier minuten in de olie van 180 graden. Het resultaat is voortreffelijk. Roos zei dat dit weer was zoals kroketten moeten zijn: met veel vlees dus.
Inmiddels heb ik een schitterende instructiefilm gezien op Youtube. Die wil ik de lezers van deze Blog niet onthouden.

Geen opmerkingen: