04 augustus 2011

Mijn voorvaders tot in de 18e eeuw

Het is niet te geloven hoe makkelijk dat gaat als je de weg weet; dankzij mijn aangetrouwde achterneef Karel deV heb ik toegang gevonden tot een genealogische database die me in een oogwenk in staat heeft gesteld om de voornamen van de familie van Elven in de manlijke lijn te vinden. Ik dacht altijd dat de voornamen werden gekenmerkt door alternerend Evert en Hendrik. Van mijn overgrootvader wist ik dat hij Hendrik heette, mijn grootvader Evert, mijn vader weer Hendrik en voor het gemak is mijn voornaam het dubbele, Evert Hendrik. Ook mijn zoon heet weer Hendrik en hij heeft mij verzekerd dat hij bij het krijgen van een zoon, deze weer Evert zal gaan noemen. Maar nu ben ik met enkele muisklicken tot in de 18e eeuw terecht gekomen. Verder kom ik niet, maar Karel kan mij vast nog wel verder helpen. Er circuleert namelijk een naam in onze familie: Hendrik de Kozak, die meegevochten zou hebben met Napoleon in Rusland. Ben benieuwd of ik die ooit nog eens kan traceren.
De tabaksdoos van mijn betovergrootvader Evert van Elven

Ik heb van mijn bet-overgrootvader een tabaksdoos overgeërfd; deze ging van vader op zoon en sinds het overlijden van mijn vader staat dit simpele koperen voorwerp bij mij in de kast. Er zit een gegrafeerd plaatje op met daarin extra gekrast het geboortejaar (1850) en het jaar van overlijden (1906); een tastbaar bewijs dus.
En wat vond ik zo al met al:
Evert van Elven, geboren 1851 en gehuwd met Trijntje van de Klok. Dit echtpaar had een aantal kinderen:
Cornelis (1875), Hendrik (1876), Rijkje (1880), Grietje (1883), Hendrikje (1885) en Aartje (1888).
Hendrik was borstelmaker al rond zijn 20e! Hij is mijn overgrootvader.
De vader van Trijntje van de Klok heette Hendrik. Daar komt wellicht de naam Hendrik vandaan.

Maar dan verder terug:
De Evert van 1851 had als ouders:
Cornelis van Elven en Rijkje van Sligtenhorst


En deze Cornelis had als ouders:
Evert van Elven (in 1802 geboren in Nijkerk) en Maria van Maanen (in 1795 geboren te Eemnes)

De vader van deze Evert heette Cornelis Willemsen van Elven en was getrouwd met Aartje Arissen. Geboortedata kon ik niet vinden.

Al met al dus 7 generaties terug! Maar als alle voormoeders de huwelijkstrouw hebben gehanteerd dan hebben mijn twee zoons, mijn twee broers, neefje Tom en ik nog steeds het zelfde Y-chromosoom als deze Cornelis van Elven. Grappig idee.

Verder kwam ik niet in de database die ik van Karel had gekregen. Het is best ingewikkeld om alles uit elkaar te houden. Zal het later nog eens nalopen of ik het wel correct heb uitgezocht.
In ieder geval is mij duidelijk geworden dat Cornelis vanouds een voornaam is die bij de familie van Elven hoort, maar de naam Evert zeker! Ben ik een beetje trots op, hoewel het niet mijn verdienste is.

3 opmerkingen:

torketyl zei

Nou nou heb jij Karel V als achterneef. Dan heb je zeker ook op de troon van Filips II gezeten ha ha

11Science zei

Inderdaad, een uitgehakte troon van waaruit hij naar het Escorial in aanbouw kon kijken. Overigens is mijn (aangetrouwde) achterneef de V, dus niet zomaar een V!!

Anoniem zei

Enig! Ik ben dol op stambomen en ben de afgelopen jaren ook flink bezig geweest in de archieven!

B