23 augustus 2011

Utrechts Landschap moderniseert

In het bos bij ons achter loopt een aantal wandelpaden. "Het drietje", een wandeling van zo'n 12 kilometer en gemarkeerd met een 3, is vaak m'n routinewandeling in de buurt. Wie schetst mijn verbazing dat de uitstekende markering van het drietje plotseling is vervangen door paaltjes met kleurmarkering.
De natuurclubs zijn door toedoen van de huidige regering nogal gekort in hun subsidie, maar daarvan heeft Utrechts Landschap kennelijk geen last. Kosten noch moeite zijn gespaard om de nieuwe, volstrekt overbodige markering aan te leggen. Gaten in de grond, paaltjes plaatsen met de juist kleurmarkering. En als klap op de vuurpijl zijn de oude markeringen zelfs verwijderd. Op de grove dennen is dat niet zo'n bezwaar, die hebben dikke ruwe basten waar je best een laagje van af kunt schrapen. Maar andere naaldboomsoorten zag ik met grote harsdruppels op de beschadigde bast. Op 1 plek, op een loofboompje zag ik de markering van de 3 nog zitten; als je die eraf zou schrapen zal het boompje onherstelbaar beschadigd worden en dat heeft Utrechts Landschap in haar wijsheid niet gedaan. De mensen en middelen die voor deze actie zijn gebruikt hadden toch wel anders kunnen worden ingezet dunkt mij.

2 opmerkingen:

Azgrut zei

Misschien is het zo dat een wandeling elke X jaren vervangen moet worden en dat dus deze wandeling aan de beurt was. Of het nou nodig was of niet...

Men moet toch ergens zijn brood verdienen...

11Science zei

Ja natuurlijk Azgrut, maar in de natuur kun je toch wel iets anders doen dan de markering van een uitstekend gemarkeerde wandeling gaan vervangen door iets anders?