17 augustus 2011

De Eifel

Vroeger een druk bezocht vakantie gebied, de Eifel, het gebied vlak onder de NLse grens bij Aken. Het plaatsje Monschau is bij menigeen bekend, en terecht.
De Eifel is ook een echt wandelgebied, al vanouds. Er bestaat een Eifelverein die zich al decennia lang bezig houdt met het aanleggen en vooral het markeren van doorgaande wandelpaden. Wat mij zo frappeerde afgelopen dagen toen ik weer eens in de buurt van Monschau aan het wandelen was betrof de nieuwe paden die met veel aandacht waren aangelegd. Heel duidelijk sprong de "Jahrhundertweg" eruit, gemarkeerd met het cijfer 100. Je kunt het pad gewoon niet missen als je er eenmaal op zit. Het is in 1 richting gemarkeerd, d.w.z. je moet hem altijd in de zelfde richting lopen. Het is een rondwandeling die in zijn totaliteit eigenlijk slecht =s geschikt is voor de geoefende wandelaar. Maar er is zorgvuldig bij nagedacht. Telkens zijn er radialen aangegeven die een afkorting naar Monschau mogelijk maken. Dus is de wandeling ook geschikt voor de minder ervaren wandelaars.
De doorgaande wandelpaden zijn echt voor de doorzetters; voor de hedendaagse tijd zijn er nu veel meer cirkelwandelingen aangelegd. De Eifel is met haar tijd meegegaan v.w.b. het wandelen. 

Geen opmerkingen: