18 april 2011

De Hollandse waterlinie


Kent u dit bouwwerk? Zo ja, hebt u dan enig idee wat het voor functie heeft of heeft gehad? Het is een enorm betonnen bouwwerk, zonder raam; als een soort brug hangt het over het water naast het Amsterdam-Rijn kanaal. Welnu, dit is de "plofsluis", een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Op het kleine plaatje ziet u hoe de plofsluis is gesitueerd in het kanaal. Het vormt een brug naar een eilandje in het Amsterdam-Rijn kanaal. Hij heeft nu ook geen functie mee evenmin als de Hollandse Waterlinie die als een enorm monument in het Hollandse landschap ligt verankerd. Huib en ik wandelen al een aantal maanden regelmatig een étappe van het LAW Waterliniepad. Tot nu toe was het vooral het bezoeken van forten die, omgord door een gracht op droge plekken in het landschap lagen. Maar nu hadden we de étappe die naar de Lek leidt, naar de waterinlaatplaats voor de inundatie waarmee men destijds "de vijand" wilde tegen houden. In deze tijd van luchtoorlog lijkt dit dwaas, maar tot de tweede wereldoorlog werd door de strategen gedacht dat een oorlog vrijwel uitsluitend op het land zou worden uitgevochten. Denk maar aan de aanleg van de Maginot linie in Frankrijk die in het interbellum werd aangelegd en niet is gebruikt in WO II. Dat zelfde lot trof de waterlinie. 
De plofsluis, ter zijde van het kanaal

Deze plofsluis diende als "stop" in het Amsterdam-Rijn kanaal om te voorkomen dat het water na inundatie van het land zou weglopen via het kanaal. Toen WO II uitbrak was hij nog niet af en kon de waterlinie niet in gebruik genomen worden. Hij bevat 40.000 ton puin en zou in één klap een ondoordringbare dam vormen voor het water. Vroeger ging het kanaal onder deze plofsluis door. Maar naarmate de schepen breder en langer werden vormde de sluis een hindernis. Aangezien het te duur en technisch problematisch was om hem op te ruimen is het kanaal maar om de plofsluis heen gegraven. En zo ligt zij hier als een monument van de oude manier van landsverdediging. 






1 opmerking:

Hoograven239 zei

Grappig - Wij speelden hier vroeger als kinderen (meer dan veertig jaar geleden). Nog een keer van Rijkswaterstaat op onze donder gehad dat we daar uithingen. Ik heb werkelijk nooit geweten waarvoor die vreemde betonnen bak diende. Maar het geheel oefende wel een enorme aantrekkingskracht uit op ons, avontuurlijk als we waren. (Aad van Lier, Bert Ruitenburg, Jos Verkerk, leven jullie nog?) We hebben vele malen geprobeerd binnen te dringen in de bak, zelfs een plan om de betonnen muren te beklimmen werd gemaakt, want we vermoedden dat het geheel hol was. Maar verder dan plannen maken zijn we nooit gekomen...