05 april 2011

Een nieuwe TomTom

Het spelletje Angry Birds; hoe verzin jet het?!

Lees ik in de Economie Bijlage van 12 maart in de NRC dat "Een nieuwe TomTom" zich niet laat afdwingen; een zeer lezenswaardig artikel waarin een interview met Harold Goddijn, één van de oprichters van de navigatiereus die het reizen per auto zo veel aangenamer heeft gemaakt. Zowaar een voorbeeld van goed ondernemerschap waaraan ons land zoveel behoefte heeft.
Als taak voor de overheid acht Goddijn vooral die van een voorwaardenscheppende; hij noemt goede opleidingen, een betrouwbaar rechtssysteem, infrastructuur, en je moet aangenaam kunnen wonen en leven. Meer verlangt hij niet van een overheid en ik ben dat met hem eens.
In die zelfde bijlage lees ik dan het succes van een spelletjes firma "Angry Birds"; ik heb niet de indruk dat dit nou iets toevoegt aan ons leven van alledag, maar door het gemak van de aanschaf van een dergelijk spelletje en het plat vermaak waaraan men kennelijk behoefte heeft, maken de leverancier schathemeltje rijk.
En ten slotte het bericht dat Congo, een succesvol olieproducerend land, onvoldoende voedsel produceert om haar bevolking te voeden ondanks vruchtbare landbouwgronden en behoefte aan dat voedsel. Daarom een import van Zuid Afrikaanse boeren gevraagd.
Mijn Hollandse klomp breekt als ik deze berichtgeving op een rijtje zet.

Geen opmerkingen: